Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η Σουηδία χρειάζεται επειγόντως σκουπίδια






    Η Σουηδία βρίσκεται σε μια θλιβερή κατάσταση αυτές τις μέρες, διότι δεν μπορεί να παράγει ακόμα και τα σκουπίδια από μόνη της και πρέπει να εξαρτάται από άλλες χώρες για να βρει τα σκουπίδια που χρειάζεται για να έχουν θέρμανση οι πολίτες της.




    Σύμφωνα με το σουηδικό σύστημα, οι πολίτες κατορθώνουν να ανακυκλώνουν το 96% περίπου του συνόλου των αποβλήτων που παράγουν. Το υπόλοιπο 4% αποτεφρώνεται και μετατρέπεται σε ενέργεια που παρέχει θερμότητα και ηλεκτρισμό σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια. Αν δεν υπάρχουν αρκετά σκουπίδια, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετή η ενέργεια που παράγεται για να κρατήσει τους πολίτες ζεστούς μέσα στον παγωμένο χειμώνα.

    Γι' αυτό λοιπόν, η Σουηδία αποφάσισε να εισάγει 800.000 τόνους σκουπιδιών από τη Νορβηγία (και άλλες χώρες της ΕΕ) για να κρατήσει τα ενεργειακά φυτά της σε λειτουργία. Όλες αυτές οι άλλες χώρες, φυσικά, πληρώνουν τη Σουηδία για το προνόμιο αυτό, και στη συνέχεια η τέφρα που έχει απομείνει από τη διαδικασία αποτέφρωσης στέλνεται πίσω για να τοποθετηθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής. Έτσι, βασικά, η Σουηδία πληρώνεται για να παράγει ενέργεια για τον εαυτό της, ενώ παράλληλα μειώνει τη συνολική μάζα ΧΥΤΑ, με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και υγιείς, από δημοσιονομική άποψη, διεθνείς συνεργασίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου