Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Νέο, αποτελεσματικότερο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας






    Μια νέα τεχνολογία μπαταρίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για φθηνή, μακράς διάρκειας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να διοχετευθεί γρήγορα στο δίκτυο για να αντισταθμίσει τις διακυμάνσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.




    Η νέα μπαταρία αναπτύχθηκε από τον Yi Cui και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, και το βασικό πλεονέκτημα της είναι τα ηλεκτρόδια της, τα οποία μετά από χιλιάδες κύκλους φόρτισης παραμένουν χωρίς υποβάθμιση. Τα ηλεκτρόδια μιας μπαταρίας  συνήθως υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα ιόντα που βρίσκονται σε μια μπαταρία πηγαινοέρχονται διαρκώς.

     Η ομάδα τοποθέτησε στην αρνητικά φορτισμένη κάθοδο μια επίστρωση από εξακυανοφερρικό χαλκό και, χρησιμοποιώντας μια άνοδο από ενεργό άνθρακα και ένα πολυμερές αγώγιμο, ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια πρωτότυπη μπαταρία  με ηλεκτρόδια που δεν χάνουν χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου.

    Ανάμεσα στα νέα ηλεκτρόδια υπάρχει ένα υγρό διάλυμα θετικά φορτισμένων ιόντων καλίου, σύμφωνα με ένα σχεδιασμό μπαταρίας που εφευρέθηκε μόλις το 2004 και χρησιμοποιούσε συμβατικά ηλεκτρόδια. Όπως σε μια τυπική μπαταρία, τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται προς το θετικό ηλεκτρόδιο κατά τη φόρτιση, ενώ ρέουν προς το αρνητικό ηλεκτρόδιο για την παροχή ρεύματος κατά την διάρκεια εκφόρτισης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα συστατικά της μπαταρίας τους είναι φθηνά και διατίθενται στο εμπόριο.

    Οι περισσότερες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας είναι πάρα πολύ ακριβές ή αναποτελεσματικές στο να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην υποστήριξη αιολικών και ηλιακών πηγών ενέργειας, λένε οι ερευνητές.

"Σχεδόν όλη η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ενός δικτύου σήμερα παρέχεται από την  υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία απαιτεί μια τεράστια επένδυση κεφαλαίου, εξαρτάται πολύ από την τοποθεσία και πάσχει από χαμηλή ενεργειακή απόδοση




    Σήμερα, η πιο ισχυρή μπαταρία του κόσμου βρίσκεται στην Zhangbei, στην επαρχία Hebei της Κίνας (παραπάνω). Μπορεί να κρατήσει 36 μεγαβάτ-ώρες ενέργειας, και χρησιμοποιείται ως υποστήριξη σε μια εγκατάσταση ηλιακής και αιολικής ενέργειας 140-μεγαβάτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου