Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πέθανε ο δημιουργός του πρώτου laptop







    O Βρετανός σχεδιαστής Bill Moggridge δημιούργησε το πρώτο laptop, και όπως ανακοίνωσε το Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Musem (όπου ήταν διευθυντής), πέθανε το Σάββατο από καρκίνο.

    Ο Μoggridge είναι διάσημος για τον σχεδιασμό του υπολογιστή Grid Compass, to 1982. Συγκεκριμένα, ήταν υπεύθυνος για την προώθηση της ιδέας ενός σχεδίου, που περιλάμβανε μια οθόνη που θα μπορούσε να αναδιπλωθεί στο δικό της πληκτρολόγιο, μαζί με κάποια κυκλώματα για να μπορεί να γίνει φορητή.


    To σχέδιο φαίνεται ξεπερασμένο, όμως το μαύρο ματ χρώμα του και οι γωνίες εξακολουθούν να είναι διαχρονικά. Βραβεύθηκε το 2010 με το παλαιότερο βραβείο σχεδιαστών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Prince Philip Designers Prize.

    Παρά την έλλειψη ολοκληρωμένου σκληρού δίσκου και εισόδου δισκέτας, το πρώτο λάπτοπ υιοθετήθηκε γρήγορα από την NASA και τον στρατό των ΗΠΑ. Μάλιστα, υπήρχε πάνω στο διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1985.

    Τριάντα χρόνια αργότερα, και οι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια βασική σχεδίαση clamshell, που είχε προταθεί αρχικά από τον Moggridge. Αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη του μεγαλείου και της ιδιοφυΐας του.

R.I.P. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου