Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητές βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις







    Μια μελέτη-που δημοσιεύτηκε στο Case Western Reserve University School of Medicine από τον καθηγητή της Φυσιολογίας και Νευροεπιστημών / Βιοφυσικής Ben Strowbridge και τον φοιτητή Robert A. Hyde- παρουσιάζει μια μέθοδο για την αποθήκευση διαφόρων τύπων βραχυπρόθεσμης μνήμης, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ιστό εγκεφάλου.





    Με τον τίτλο "Mnemonic Representations of Transient Stimuli and Temporal Sequences in Rodent Hippocampus In Vitro", η δημοσίευσή τους περιγράφει πώς χρησιμοποιούν ένα κομμάτι του ιστού του εγκεφάλου ενός ποντικιού για να σχηματίσουν τα απαραίτητα κυκλώματα για να καταγράψουν μια βραχυπρόθεσμη δηλωτική μνήμη. Αυτό το είδος της μνήμης μπορεί να είναι κάτι σαν θέσεις, ονόματα και γεγονότα.

    Αυτά τα νευρωνικά κυκλώματα-που βρίσκονται στον ιππόκαμπο-διατήρησαν τη μνήμη από διαφορετικά ερεθίσματα για δέκα δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την καταγραφή αυτών των τεχνητών αναμνήσεων από τον εντοπισμό της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον Hyde:

 "Tο είδος της δραστηριότητας που προκαλέσαμε σε απομονωμένα τμήματα του εγκεφάλου ήταν παρόμοιο με αυτό, που άλλοι ερευνητές έχουν παρουσιάσει σε πιθήκους, που τους διδάσκουν να εκτελούν εργασίες βραχυπρόθεσμης μνήμης. Και οι δύο τύποι αυτών των μεταβολών μνήμης συνήθως διαρκούν για 5-10 δευτερόλεπτα."

    Ο εγκέφαλος του αρουραίου ήταν ακόμη σε θέση να θυμηθεί διαφορετικές ακολουθίες των γεγονότων.

    Ο στόχος της μελέτης είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο βραχυπρόθεσμες μνήμες σχηματίζονται στο μυαλό μας. Σύμφωνα με τον γιατρό Strowbridge:
 "Aυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει βρει έναν τρόπο για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με χρονικές σειρές και πρότυπα ερεθισμάτων, για πάνω από δύο δευτερόλεπτα απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική έρευνα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να σχηματίζουμε βραχυπρόθεσμες μνήμες." 

Η έρευνά τους θα βοηθήσει, επίσης, στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ ή νόσο του Πάρκινσον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου