Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο πιο λαμπερός ζωντανός οργανισμός






    Κρυμμένο μακριά, βαθιά μέσα σε ένα δάσος στην κεντρική Αφρική, υπάρχει κάτι εντελώς ξεχωριστό. Το όνομα του είναι μούρο Pollia και είναι ο πιο λαμπερός ζωντανός οργανισμός που υπάρχει στον κόσμο!





    Τα φρούτα αυτά, που μοιάζουν λίγο με στολίδια που θα μπορούσες να κρεμάσεις σε ένα ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, οφείλουν αυτή τη διάκριση στην μικροσκοπική φυσική δομή τους. Στην πραγματικότητα, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, το Pollia δεν περιέχει καμία απολύτως μπλε χρωστική ουσία.

    Η επιφάνεια των καρπών αποτελείται από τέσσερις στρώσεις από παχιά κυτταρικά τοιχώματα, κάθε στρώση από τις οποίες περιέχει περισσότερα στρώματα από ίνες κυτταρίνης. Όλες αυτές οι ίνες είναι παράλληλες μεταξύ τους, αλλά κάθε μια από τις τέσσερις στρώσεις έχει περιστραφεί ελαφρά σε σχέση με τις υπόλοιπες, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα, όταν κοιτάξεις από την κορυφή προς τα κάτω.

    Αυτό σημαίνει ότι όταν το φως χτυπά αυτή τη δομή, ένα τμήμα ανακλάται από κάθε στρώμα ινών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το συνολικό φως που φτάνει στο μάτι σου ενισχύεται- μια έννοια γνωστή ως εποικοδομητική παρεμβολή-, έτσι ώστε να παράγει αξιοσημείωτα ισχυρά χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ λαμπερό, πιο λαμπερό από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό πλάσμα στον πλανήτη. Ευτυχώς δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά, γιατί διαφορετικά μέχρι τώρα θα είχαν εξαφανιστεί σίγουρα από τον πλανήτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου