Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ελαστικό ηλεκτρονικό δέρμα για ιατρική παρακολούθηση






    Οι ημέρες των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με σκληρό περίβλημα ανήκουν ήδη στο παρελθόν. Ήδη χρησιμοποιούνται μικροηλεκτρονικά ράμματα για την παρακολούθηση λοιμώξεων, και τώρα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ελαστικό δέρμα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης υγείας.




    Το κλειδί για τη δημιουργία ελαστικού δέρματος βασίζεται σε ηλεκτρόδια χρυσού και άλλα καλώδια που έχουν πάχος μόλις μερικές εκατοντάδες νανόμετρα. Αυτά εναποτίθενται σαν σερπαντίνα επάνω σε ένα λεπτό φιλμ πλακιδίων πυριτίου, και στη συνέχεια εφαρμόζονται σε ελαστικά πολυμερή. Η ελικοειδής φύση των καλωδίων επιτρέπει στους αισθητήρες να τεντώνουν ανάλογα με τις κινήσεις.

    Τα καλώδια λειτουργούν ως αισθητήρες που παίρνουν πληροφορίες για την υγεία του ασθενούς και αναφέρουν στους γιατρούς σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την ιατρική παρέμβαση πριν η κατάσταση του ασθενή γίνει σοβαρή.

    Μέρος του σχεδίου είναι τα επιθέματα αυτά, να έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν ασύρματα τις πληροφορίες σε κοντινά smartphones. Τηλέφωνα με μικρή εμβέλεια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν πάνω στο έμπλαστρο, ή για πιο συνεχή παρακολούθηση το έμπλαστρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια λεπτή ταινία-μπαταρία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνεχής επικοινωνία.

    Το Cambridge στην Μασαχουσέτη είναι πίσω από την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του ελαστικού δέρματος, με βάση τα εργαστηριακά πρότυπα που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Illinois από τον επιστήμονα John Rogers, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα πρωτότυπα ελαστικά ράμματα.

    Μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν φουσκωτούς καθετήρες για την ανίχνευση αρρυθμιών στον ιστό της καρδιάς, προσθέτοντας στους αισθητήρες στο ελαστικό δέρμα κι άλλες ενδείξεις, όπως η ζάχαρη στο αίμα, η οξυγόνωση και η θερμοκρασία, αλλά και την δημιουργία εμφυτεύσιμων αισθητήρων, που θα τοποθετούνται στον εγκεφαλικό ιστό για να προειδοποιούν για επερχόμενες κρίσεις.

    Ο τομέας της μικροηλεκτρονικής στην ιατρική εξελίσσεται ραγδαία. Σύντομα, οι άνθρωποι θα φορούν ηλεκτρικούς αισθητήρες, σαν να φορούν κοσμήματα, καθώς συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους για να παραμείνουν υγιείς.



            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου