Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Υπολογιστές του μέλλοντος, με βάση το νερό ?!







    To νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη, όμως μέχρι τώρα είναι τεχνολογικά αδιάφορο.
Ωστόσο, ερευνητές έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να χρησιμοποιούν σταγονίδια νερού, έτσι ώστε να μπορούν να αντιπροσωπεύουν '0' και '1', σε έναν λογικό πίνακα, για να εκτελέσουν λειτουργίες πληροφορικής.




    Σύμφωνα με το LiveScience, η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση μιας υπέρ-υδρόφοβης επιφάνειας, η οποία κλίνει κάθε φορά που μια σταγόνα νερού την χτυπά. Οι επιστήμονες έχουν βαθμονομήσει την διάταξη, έτσι ώστε να μπορούν να καθοδηγήσουν την σταγόνα σε συγκεκριμένη θέση στην πλακέτα, όπου θα γίνει η εγγραφή της πληροφορίας.

    Έπειτα, ακολουθώντας τα ίχνη που δημιουργούνται στην διάταξη, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα σταγονίδια του νερού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεχνολογία, με βάση την "υπέρ-υδρόφοβη λογική σταγονιδίων" ("superhydrophobic droplet logic"). Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια συσκευή μνήμης, όπου οι σταγόνες του νερού δρουν ως bits μιας δυαδικής πληροφορίας. Επιπλέον, έχουν κατασκευαστεί κατάλληλες διατάξεις που υλοποιούν την Boolean λογική. Αυτές οι απλές συσκευές είναι τα δομικά στοιχεία της πληροφορικής.

    Επιπλέον, οι σταγόνες νερού θα μπορούσαν υποθετικά να μεταφέρουν και μια χημική ένωση, η οποία θα μπορούσε να αντιδράσει με την επιφάνεια (σήμερα αποτελείται από χαλκό, επικαλυμμένο με ασήμι και μια ένωση φθορίου), κι έτσι να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολύ μικρών χημικών αντιδραστήρων σε ενδιαφέρουσες εφαρμογές.


Απλά σκεφτείτε το γεγονός, πως ίσως  μια μέρα οι υπολογιστές να λειτουργούν με βάση το νερό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου