Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Γενετιστές καθορίζουν πως είναι το πρόσωπό σου αναλύοντας το DNA σου





    Οι γενετιστές πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο να είναι σε θέση να καθορίσουν πως θα μοιάζει το πρόσωπό σου, απλά αναλύοντας τον γενετικό κώδικά σου.




    Η φυσική δομή του σώματός σου, καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τα γονίδιά σου. Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες αλλαγές, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος σου, το πόσο καλά φροντίζεις τον εαυτό σου, και πόσες φορές σου έχουν ρίξει μπουνιά στο πρόσωπο, αλλά τα στοιχεία όπως, το διάστημα ανάμεσα στα μάτια σου, το ύψος των ζυγωματικών σου, και το μέγεθος της μύτης σου είναι όλα προκαθορισμένα και κωδικοποιημένα στο DNA σου.

    Οι μέθοδοι για την εύρεση του χρώματος ματιών, μαλλιών και του δέρματος από το DNA είναι πλέον αρκετά συνηθισμένες, όμως τώρα οι γενετιστές εργάζονται για το επόμενο βήμα, το οποίο είναι ο καθορισμός στοιχείων με σκοπό την ανακατασκευή του σχήματος του προσώπου από το γενετικό κώδικα και μόνο. Η έρευνα ακόμα βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, όμως υπήρξαν κάποια αποτελέσματα σχετικά με τη συσχέτιση περιορισμένου αριθμού γονιδίων.

    Για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται TP63, καθορίζει αν το διάκενο μεταξύ των κέντρων κάθε κόγχης του ματιού είναι στενότερο από περίπου εννέα χιλιοστά. Ένα γονίδιο που ονομάζεται PRDM16 σχετίζεται με το πλάτος και το ύψος της μύτης, ενώ ένα γονίδιο που ονομάζεται Pax3 επηρεάζει τη θέση της γέφυρας της μύτης. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι μετρήσιμα και προβλέψιμα, και δεν απαιτούν τίποτα περισσότερο ένα δείγμα αίματος από μια σκηνή του εγκλήματος.

    Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με όλα τα γονίδια, για να δημιουργηθεί με ακρίβεια μια ολόκληρη εικόνα του προσώπου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα είδος σκίτσου της βασικής δομής του προσώπου ενός ατόμου, με το χρώμα ματιών, το χρώμα μαλλιών και το χρώμα του δέρματος, μόνο από ένα δείγμα DNA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου