Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληροί δίσκοι νέας γενιάς, λειτουργούν με ήλιο





    Σήμερα, οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι λειτουργούν με αέρα. Οι κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής τρέχουν πάνω από ξέφρενα περιστρεφόμενες μαγνητικές επιφάνειες, χρησιμοποιώντας αέρα, με το μειονέκτημα ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες τριβές και αντιστάσεις. Τώρα, η Western Digital είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τον αέρα με ήλιο, για την μαζική αύξηση των επιδόσεων του σκληρού δίσκου.



    Το ήλιο έχει μόνο το 1/7 της πυκνότητας του αέρα. Στους σκληρούς δίσκους, αυτό κάνει μια τεράστια διαφορά στην λειτουργία τους, καθώς μειώνεται δραστικά η αντίσταση. Μείωση της αντίστασης για τις πλάκες του δίσκου ( οι οποίες κατέχουν όλα τα δεδομένα σου και τα συσσωρεύουν στο εσωτερικό του δίσκου το ένα πάνω στο άλλο), καθώς και για τις κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες στην επόμενη γενιά σκληρών δίσκων της WD:

  • Οι πλάκες μπορούν να είναι λεπτότερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι σκληροί δίσκοι μπορούν να ζυγίζουν έως και 29% λιγότερο ανά terabyte χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι δίσκοι ηλίου με επτά πλάκες θα ζυγίζουν περίπου το ίδιο, με έναν δίσκο με πέντε πλάκες που χρησιμοποιεί αέρα στο εσωτερικό του.
  • Πιο ελαφριές πλάκες με μικρότερη αντίσταση σημαίνουν λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία του δίσκου. 23% λιγότερη, για την ακρίβεια. Ενώ σε αδράνεια ένας δίσκος αέρα με πέντε πλάκες καταναλώνει σχεδόν 7 Watt, ένας δίσκος ηλίου με επτά μαγνητικές πλάκες θα χρειάζεται λίγο περισσότερο από 5 Watt.
  • Οι δίσκοι θα κοστίζουν πολύ λιγότερο. Ένας δίσκος ηλίου 3,5 ιντσών με επτά πλάκες θα σου κοστίσει περίπου τα μισά, που θα έδινες για να αγοράσεις έναν δίσκο 2,5 ιντσών με τέσσερις πλάκες.


    Έτσι, φαίνεται πως αυτή η αλλαγή έχει μόνο πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο πράγμα όμως, σχετικά με τη χρήση ηλίου αντί για αέρα είναι, πως οι κατασκευαστές πλησιάζουν το όριο του ποσού δεδομένων που μπορούν να στοιβάξουν πάνω σε μαγνητικές επιφάνειες. Ο τρόπος για να χωρέσουν περισσότερα δεδομένα σε μικρότερο χώρο είναι τα τοποθετηθούν μικρά κομμάτια δεδομένων πιο κοντά, όμως σε κάποιο σημείο, οι στροβιλισμοί του αέρα στο εσωτερικό του δίσκου προκαλούν μια μικρή ταλάντωση στις κεφαλές και τις πλάκες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται πλέον αξιόπιστη ανάγνωση και εγγραφή των bits. Χρησιμοποιώντας ήλιο αντί για αέρα, η τριβές μειώνονται και δίνεται λύση στο πρόβλημα.

    Μιλάμε, για δίσκους που είναι πιο γρήγοροι, πιο φθηνοί, πιο δροσεροί, πιο ήσυχοι, πιο ελαφριοί και πιο αποτελεσματικοί. Η WD λέει πως ήδη εργάζεται πάνω σε αυτό εδώ και δέκα χρόνια, και τώρα είναι σχεδόν σίγουροι ότι μπορεί η παραγωγή τους να ξεκινήσει μέχρι το επόμενο έτος. Αρχικά, οι δίσκοι αυτοί θα απευθύνονται σε cloud συστήματα υπολογιστών και κέντρα δεδομένων, όμως αργά ή γρήγορα, θα τους δούμε και στα δικά μας PCs.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου