Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Zeus: το πανίσχυρο malware που μεταδίδεται μέσω Facebook και χτυπά τραπεζικούς λογαριασμούς






    Ένα σκληροπυρηνικό malware κυκλοφορεί μέσω του Facebook και αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς!


    Ονομάζεται Zeus και είναι πανίσχυρος, καθώς παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί εδώ και χρόνια κλέβοντας προσωπικά και κρατικά δεδομένα, οι ειδικοί στην δυαδικτιακή ασφάλεια δεν έχουν ιδέα πως να τον σταματήσουν.

    Οι μέθοδοι του Zeus είναι σχετικά απλές. "Ο Zeus είναι ένα trojan horse που έχει μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις Ηνωμένες Πολιτείες", γράφει η Nicole Perlroth στη New York Times. Μόλις ο Zeus χτυπήσει έναν υπολογιστή, μένει αδρανής μέχρι το θύμα να συνδεθεί σε μια ιστοσελίδα τραπεζικών συναλλαγών, έπειτα κλέβει τους κωδικούς και αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσει την ιστοσελίδα της τράπεζας με μια δικιά του dummy page, έτσι ώστε να αντλήσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες όπως το Social Security Number, το οποίο μπορεί να πουλήσει στην μαύρη αγορά.

    Έτσι, φαίνεται πως πρόκειται για έναν ιό που συνδυάζει τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν, και παράλληλα κρύβεται κάτω από ένα software που ακόμη και οι καλύτεροι hackers δεν μπορούν να σπάσουν. Μάλιστα, ο Zeus εμφανίστηκε online στις αρχές του Ιουλίου του 2007, κι από τότε έχει μπει σε Amazon και NASA, έχει κλέψει δεκάδες εκατομμύρια κωδικoύς και έχει οδηγήσει σε πάνω από 100 συλλήψεις σε Αγγλία και Ανατολική Ευρώπη.

    Αυτή η παγκόσμια επίθεση του Zeus βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται σταθερά. Και φυσικά, το Facebook δεν κάνει απολύτως τίποτα γι' αυτό. Ένας ακόμη λόγος που το Facebook αποτελεί πλέον πρώτο στόχο των κορυφαίων hacker, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να κλέψουν προσωπικά δεδομένα, από το να σπάσουν την ασφάλεια ιστοσελίδων πιστωτικών καρτών.

"If you really want to hack someone, the easiest place to start is a fake Facebook profile. It’s so simple, it’s stupid."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου