Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η ουρά βελτιώνει τις κινήσεις ακόμα και σε ρομπότ




    Το UC Berkeley έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του ρομπότ που στρίβει γρηγορότερα στον κόσμο, χάρη σε κάτι που ανακάλυψε η ίδια η φύση: μια ουρά!
   
    Φαίνεται πως η ουρά δεν είναι απλά ένας τρόπος για να δεις πότε ο σκύλος σου είναι χαρούμενος. Παρέχει περισσότερη ισορροπία και ευελιξία, επιτρέπει στα πουλιά φαντασμαγορικές εναέριες στροφές, στα ζώα να τριγυρίζουν γρήγορα, και τώρα στα ρομπότ να στρίβουν στιγμιαία 90 μοίρες. To UC Berkeley's Tail Actuated Yaw Locomotion Robotic Autonomous Crawling Hexapod- ή πιο σύντομα TAYLRoACH- έχει αναπτύξει την προϋπάρχουσα τεχνολογία για ρομπότ που έρπονται, με την προσθήκη μιας ουράς που κινείται μπρος πίσω.

    Το ρομπότ μπορεί τώρα να στρίβει στιγμιαία χωρίς να χρειάζεται να ελαττώσει ταχύτητα, ακόμη κι όταν το έδαφος γλυστράει. Το μειονέκτημα είναι πως επειδή η ουρά έχει περιορισμένες δυνατότητες κίνησης, το ρομπότ δεν μπορεί να παίρνει επανειλημμένα τις ίδιες απότομες στροφές, χωρίς η ουρά να γυρίσει πρώτα στην αρχική της θέση. Οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν το σχεδιασμό της, έτσι ώστε να παρέχει στιγμιαία στροφή μέχρι και 360 μοίρες.


            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου