Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

17χρονος κατασκεύασε μηχάνημα τεστ DNA στο σπίτι του!





    Οι Fred και Gus Turner μπορεί να είναι αδέρφια, όμως δεν μοιάζουν καθόλου. Ο 17χρονος Fred έχει ίσια καστανά μαλλιά, ενώ ο 14χρονος αδερφός του Gus έχει σγουρά κόκκινα μαλλιά. Οι φίλοι τους λοιπόν, τους κορόιδευαν ότι είναι από διαφορετικό πατέρα. Έτσι, ο Fred "τα πήρε" κι έφτιαξε μόνος του μια μηχανή για τεστ DNA στο σπίτι του!



    Χρησιμοποιώντας κομμάτια από διάφορες οικιακές συσκευές, όπως ένα video-player, ο Fred έφτιαξε μια μηχανή αντίδρασης της αλυσίδας πολυμεράσης. Το μηχάνημα ουσιαστικά μεγεθύνει τους κλώνους του DNA για ανάλυση στο εργαστήριο. Στόχος του ήταν να αποδείξει στους φίλους του, πως ο Gus είχε μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί κόκκινα μαλλιά.

    Κι αυτό ακριβώς έκανε. Πήρε ένα δείγμα κυττάρων από το εσωτερικό μάγουλο του Gus, και εξήγαγε το DNA από αυτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ένα ένζυμο και το άφησε στην homemade μηχανή του για κάνα δίωρο. Μετά, έστειλε το δείγμα σε ένα εργαστήριο, όπου ανακαλύφθηκε πως όντως, ο αδερφός του έχει την μετάλλαξη ginger.

    Ο Fred όχι μόνο έδωσε μια απάντηση στα πειράγματα, αλλά κέρδισε το τίτλο του Νέου Μηχανικού της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και μια θέση στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου