Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το ΜΙΤ μετέτρεψε το αόρατο σε ορατό!







    Όταν βλέπεις άλλους ανθρώπους ή διάφορα αντικείμενα, υπάρχουν πολλά που δεν βλέπεις. Για παράδειγμα, τους παλμούς της καρδιάς ή πολύ μικρές ανεπαίσθητες κινήσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι. Μια ομάδα επιστημόνων του ΜΙΤ κατάφερε να αποκαλύψει αυτές τις "αόρατες" κινήσεις και να τις παρουσιάσει σε ένα βίντεο!


     Η ομάδα επιστημόνων του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ ανακάλυψαν μια μέθοδο που ονομάζεται Eulerian Video Magnification. Είναι μια διαδικασία ενίσχυσης που μετατρέπει τις κινήσεις, που είναι αδύνατο να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι, σε κάτι πολύ ευδιάκριτο. Μπορείς να δεις το πρόσωπο ενός ανθρώπου να "αναβοσβήνει" καθώς η καρδιά του αντλεί το αίμα και να καταλάβεις τον ρυθμό των παλμών του. Αποκαλύπτει έναν κόσμο που κανείς από εμάς δεν μπορεί να δει.

    Η "αόρατη" κίνηση καταγράφεται, σπάζοντας κάθε βίντεο frame-by-frame και εξετάζοντας κάθε πίξελ. Το πίξελ αποκαλύπτει πολύ μικρές αλλαγές χρώματος και η διαδικασία ενίσχυσης μετατρέπει αυτά τα χρώματα σε κίνηση. 

    Οι επιστήμονες που το ανακάλυψαν πιστεύουν πως μπορεί να βρει εφαρμογή σε βιομηχανίες όπως κατασκευές και αναζητήσεις κοιτασμάτων. Για παράδειγμα, έναν τεχνικός εργοστασίου μπορεί να βιντεοσκοπήσει μια μηχανή για να ελέγξει για μικρές κινήσεις, που ίσως υποδεικνύουν μια μελλοντική κατάρρευση του συστήματος. 

    Η δυνατότητα να βλέπεις το αόρατο είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου