Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Επιστήμονες δημιουργούν "τηλεπάθεια" σε ποντίκια






    Δυστυχώς δεν μπορείς να διαβάζεις το μυαλό των άλλων. Όμως, τι γίνεται αν προσθέσεις λίγο καλώδιο; Επιστήμονες λοιπόν, κατάφεραν να συνδέσουν δυο ποντίκια, έτσι ώστε το ένα να διαβάζει την σκέψη του άλλου!


    Το πείραμα περιελάμβανε τη σύνδεση του εγκεφάλου του κάθε ποντικού. Το Πανεπιστήμιο του Duke εμφύτευσε ηλεκτρόδια στην εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την κίνηση, και στη συνέχεια εκπαίδευσε τον πρώτο ποντικό - ο οποίος παίζει τον ρόλο του "encoder"- να πατάει έναν μοχλό, όποτε έβλεπε ένα φως να ανάβει. Έπειτα, έστειλε τα μικρά εγκεφαλικά σήματα, διαμέσου ενός καλωδίου, στον δεύτερο ποντικό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν έβλεπε κανένα φως, πατούσε τον δικό του μοχλό κατά μέσο όρο στο 64% των περιπτώσεων!! 

    Αφού το κόλπο δούλεψε μέσα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες δοκίμασαν περισσότερα. Πρώτα, έστειλαν στον δεύτερο ποντικό ένα σήμα που δημιουργήθηκε από υπολογιστή, αντί για τον εγκέφαλο του "encoder" ποντικού. Έπειτα, δοκίμασαν να στείλουν ένα παρόμοιο σήμα μέσω ίντερνετ μέχρι την Βραζιλία. Και στις δύο περιπτώσεις, το πείραμα δούλεψε σχεδόν στο ίδιο ποσοστό των περιπτώσεων, ανεξάρτητα από την απόσταση ή την πηγή του σήματος!

    Ο καθηγητής της νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, Andrew Schwartz, ανέφερε στο Discovery, πως πρόκειται για την πιο απλή μορφή ενός σήματος - είναι ναι/ όχι (σαν να λέμε 0 ή 1). Παρ' όλ' αυτά, η μετάδοση πληροφορίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο διαμέσου του Ιντερνετ είναι σίγουρα κάτι ανατριχιαστικά εντυπωσιακό... 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου