Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονικοί αισθητήρες- τατουάζ σε ανθρώπινο δέρμα






    H ερευνητική ομάδα Rogers από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign δημιούργησε ηλεκτρονικούς αισθητήρες που μπορούν να εκτυπωθούν απευθείας, πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.




    Το πλέγμα ηλεκτρονικών του αισθητήρα εκτυπώνεται στο δέρμα, και προσαρμόζει το μέγεθος και το σχήμα του πάνω στις εκάστοτε φυσικές ανωμαλίες και καμπύλες του σημείου του σώματος.  Με τη βοήθεια ενός ειδικού σπρέι, το τατουάζ κρατάει περίπου δύο εβδομάδες. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα απαιτούσε την ενσωμάτωση της συσκευής κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, ακριβώς όπως ένα πραγματικό τατουάζ.

    Οι αισθητήρες-τατουάζ φαίνεται ότι θα χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς. Είναι σε θέση να παρακολουθούν την ενυδάτωση του δέρματος, τη θερμοκρασία και τυχόν ηλεκτρικά σήματα από τους μυς και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Παράλληλα, οι αισθητήρες θα μπορούσαν ακόμη να συνδεθούν και να αλληλεπιδρούν με οποιονδήποτε αριθμό εξωτερικών συσκευών.

    Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας παρακολούθησης σώματος, υπό το τρέχον μαζικό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της, μπορεί να φέρει συναρπαστικά αποτελέσματα στον κλάδο της ιατρικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως, όμως κοιτάζοντας από μια άλλη οπτική γωνία, η ιδέα της χρήσης της για οποιονδήποτε άλλο σκοπό είναι απλά τρομακτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου