Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Λάμπα που λειτουργεί με βαρυτική ενέργεια






    H πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια για εμάς είναι αυτονόητη, για άλλους όμως δεν είναι. Αντίθετα, ο καθένας πάνω στη γη έχει πρόσβαση στην βαρυτική ενέργεια όποτε τη χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι πως μπορείς να εκμεταλλευτείς την βαρύτητα για κάτι χρήσιμο, όπως για παράδειγμα για να ανάψεις μια λάμπα!




    Η λάμπα που ονομάζεται GravityLight λειτουργεί ακριβώς όπως ένα παλιό ρολόι του παππού: υπάρχει ένα βάρος που συνδέεται με ένα καλώδιο, και καθώς αυτό το βάρος κατεβαίνει, τραβάει το καλώδιο μέσω ενός μηχανισμού, κι έτσι εξάγει ενέργεια από την κίνηση που οφείλεται στην βαρύτητα. Μπορείς να επαναφορτίσεις το ρολόι βάζοντας ενέργεια στο σύστημα, εάν σηκώσεις το βάρος προς τα επάνω ενάντια στη βαρύτητα. Και υπάρχει ένας λόγος που αυτά τα ρολόγια εξακολουθούν να υπάρχουν: είναι ένα πολύ απλό, αξιόπιστο σύστημα που επαναφορτίζει με εξαιρετική ευκολία.

    Η GravityLight σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τις λάμπες κηροζίνης σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν πως είναι καλή ιδέα: η κηροζίνη είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία ( η λάμπα κηροζίνης που καίει σε ένα σπίτι ισοδυναμεί με το κάπνισμα δυο πακέτων τσιγάρα την ημέρα), επιβαρύνει το περιβάλλον (παράγει 244 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως), και επίσης είναι ακριβή καθώς απαιτεί το 10-20% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Το κλειδί για να βρεθεί κάτι που θα αντικαταστήσει την κηροζίνη είναι η απλότητα, η αξιοπιστία και η χαμηλή τιμή. Η GravityLight έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά!


    Είναι απλή: είναι ένα κουτί με μια λάμπα, ένα καλώδιο και μια τσάντα. Περνάς το καλώδιο μέσα στο κουτί, γεμίζεις την τσάντα με κάτι βαρύ όπως πέτρες, σήκωσε την λίγο προς τα πάνω και έχεις 30 λεπτά φως. Όταν το φως σβήσει, απλά ξανασήκωσε τον σάκο.

    Είναι αξιόπιστη: δεν έχει καθόλου εντυπωσιακά ηλεκτρονικά ή μπαταρίες στο εσωτερικό του. Παράγει μόνο όταν ζητηθεί και γι' αυτό μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, μαζί με την GravityLight δίνεται και ένα ζευγάρι καλωδίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσεις άλλα ηλεκτρονικά είδη, όπως κινητά τηλέφωνα.


    Είναι φθηνή: η αγορά της GravityLight θα κοστίσει κάτω από $ 10, και παράγει φως με μηδενικό κόστος λειτουργίας. Θα γίνει απόσβεση μέσα σε μόλις λίγους μήνες με την εξοικονόμηση από το να μην χρειάζεται να αγοράσεις κηροζίνη.

    Το έργο αυτό βρίσκεται στο Indiegogo όπου έχει ήδη χρηματοδοτηθεί μετά από μόλις λίγες μέρες. Αν ενδιαφέρεσαι να το χρηματοδοτήσεις, μπορείς με $ 60 να αγοράσεις μια δική σου, και άλλη μια να γίνει δωρεά σε κάποιο σπίτι του αναπτυσσόμενου κόσμου.



    Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο GravityLight.




            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου