Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο ηλιακό κύτταρο φτιαγμένο πλήρως από άνθρακα!






    Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχουν ηλιακά κύτταρα σε κάθε σκεπή είναι πως είναι ακριβά, και ένας από τους λόγους που τα ηλιακά κύτταρα είναι ακριβά είναι επειδή είναι φτιαγμένα από στοιχεία όπως το ίνδιο. Αυτό όμως θα άλλαζε ριζικά, αν χρησιμοποιούσαμε ένα από τα πέντε πιο κοινά στοιχεία σε όλο το σύμπαν: καλωσορίστε το ηλιακό κύτταρο από άνθρακα!




    Ο άνθρακας μπορεί να είναι μαύρος σαν κάρβουνο ή καθαρός σαν διαμάντι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford κατάφεραν να κατασκευάσουν όλα τα κομμάτια που χρειάζονται για να δημιουργήσεις ένα πλήρως λειτουργικό ηλιακό κύτταρο, από διάφορα είδη άνθρακα!

    Μια ηλιακή κυψέλη αποτελείται από ένα κάτω ηλεκτρόδιο, ένα άνω ηλεκτρόδιο και κάτι στη μέση που απορροφά φωτόνια και τα μετατρέπει σε ηλεκτρόνια. Σε αυτή τη νέα ηλιακή κυψέλη, τα άνω και κάτω ηλεκτρόδια κατασκευάζονται από γραφένιο, και καθένα από αυτά έχει πάχος ένα μόνο άτομο άνθρακα! Ενώ η "καρδιά" του κυττάρου είναι κατασκευασμένη από ένα νέο υλικό που αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα. Ακούγεται πολύπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα, η κατασκευή τους είναι πολύ φθηνή και εύκολη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ηλιακά κύτταρα, ενώ  παράλληλα η δομή τους είναι εύκαμπτη και εξαιρετικά ανθεκτική!

    Μοναδικό αλλά σημαντικό μειονέκτημα; Η απόδοση. Επί του παρόντος, αυτά τα κύτταρα άνθρακα είναι λιγότερο από 1% αποδοτικά, λειτουργούν ως επί το πλείστον στο εγγύς υπέρυθρο, όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σε συνεργασία με άλλες δομές άνθρακα θα μπορούν να λειτουργούν και κάτω από ορατό φως. Η απόδοσή τους μπορεί ίσως να φτάσει σε ένα 5%, που μπορεί να φαίνεται και πάλι μικρό, όμως μπορεί να ισοσταθμιστεί με μεγάλο όγκο, λόγω της πολύ εύκολης κατασκευής. Οι ερευνητές εικάζουν πως

"Ίσως στο μέλλον μπορούμε να δούμε εναλλακτικές αγορές όπου τα ευέλικτα ηλιακά κύτταρα άνθρακα θα επικαλύπτουν την επιφάνεια των κτιρίων, τα παράθυρα ή τα αυτοκίνητα για την παραγωγή ηλεκτρισμού!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου