Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

O καλύτερος υπέρ-υπολογιστής του κόσμου?





    Το Oak Ridge - ένα εργαστήριο στο Τενεσί που διευθύνεται από το Υπουργείο Ενέργειας- παρουσίασε την Δευτέρα τον υπέρ-υπολογιστή Titan, ο οποίος είναι μια μηχανή Cray που αποτελείται από περίπου 19.000 μονάδες επεξεργασίας μαζί με 710 terabytes μνήμης!




    Ο Titan μπορεί να εκτελέσει 20 χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, ή 20 petaflops. Αυτό είναι αρκετό για να τον τοποθετήσει στην κορυφή του κόσμου των υπολογιστών, προς το παρόν τουλάχιστον. Δεύτερος πιο ισχυρός υπέρ-υπολογιστής στον κόσμο είναι ο Sequoia, ένα σύστημα της IBM στο Lawrence Livermore National Labs, με benchmark λίγο πάνω από 16 petaflops.

    Η λίστα με τους κορυφαίους υπέρ-υπολογιστές του κόσμου όμως, ακόμη διαμορφώνεται και δεν είναι σίγουρο ποιος πρόκειται να αναδειχθεί κορυφαίος. Η ημι-ετήσια λίστα θα δημοσιευτεί στις 11 Νοεμβρίου σε συνέδριο υπέρ-υπολογιστών στο Salt Lake City.

    O Titan είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνικά μηχανή. Είναι μέρος της νέας τάσης, σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιούνται τσιπ επεξεργασίας γραφικών για να συμμετέχουν σε ένα μέρος από τους υπολογισμούς. Σύμφωνα με τον Horst Simon, αναπληρωτή διευθυντή του Lawrence Berkeley National Laboratory, που βοηθά στην δημιουργία της Top 500 λίστας υπέρ-υπολογιστών :

"Θα είναι πολύ δύσκολος αγώνας και είμαι περίεργος να δω αν μπορεί ο Titan να λειτουργήσει καλύτερα από τον Sequoia στην προσπάθεια για την πρώτη θέση στην λίστα των Top 500. To Oak Ridge θα χρειαστεί να κάνει μια προσεκτική εφαρμογή, προκειμένου να ξεπεράσει τον Sequoia στις δοκιμές συγκριτικής αξιολόγησης."



    Ο Titan είναι 10 φορές πιο ισχυρός από τον προηγούμενο υπέρ-υπολογιστή του Oak Ridge National Lab, ο οποίος ονομάζεται Jaguar, δημιουργήθηκε επίσης από την Cray, ήταν στην κορυφή του κόσμου τρία χρόνια πριν, και νούμερο έξι στην πιο πρόσφατη λίστα Top 500.

    Oι δημιουργοί του Titan δήλωσαν:

"Η υπολογιστική ισχύς που προσφέρει ο Titan θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε ρεαλιστικά μοντέλα με καλύτερη ακρίβεια. Θα χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις για μελέτες ενέργειας, κλιματικών αλλαγών και υλικών."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου