Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

H ΑMD ετοιμάζεται να απολύσει το 20-30% του προσωπικού της







    Η Αdvanced Micro Devices ετοιμάζεται για απολύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προσωπικού της. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές για προσωπικούς υπολογιστές και servers, σκέφτεται να απολύσει το 20%-30% των υπαλλήλων της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.



    Η ΑMD θα ανακοινώσει την κίνησή της μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και θα αποτελέσει την δεύτερη μεγάλη περικοπή προσωπικού τον τελευταίο χρόνο. Το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία απασχόλησε 11.737 υπαλλήλους και ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της.


    Οι μετοχές της πέφτουν όλο και πιο χαμηλά ενώ προσπαθεί να επιβιώσει, καθώς η Intel κυριαρχεί στις αγορές PC και server, ενώ η κατασκευαστής γραφικών Nvidia έχει κερδίσει πολύ έδαφος με τις τελευταίες GPU της. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πτώση στην αγορά των PC για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.


    Πέρυσι, απέλυσε περίπου 10% του προσωπικού της, και δήλωσε πως η κίνησή της αυτή θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης, όπως επεξεργαστές μικρότερης δύναμης. Χθες προανήγγειλε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπου τα έσοδά της φαίνονται να αποκλίνουν κατά 10% σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει η οποία υπολόγιζε μια πτώση μέχρι 4%. Ο λόγος; Ασθενέστερη ζήτηση από την αναμενόμενη σε όλες τις σειρές προϊόντων της, λόγω του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

     Εν τω μεταξύ, η Intel και η AMD αγωνίζονται και οι δύο να προσαρμοστούν στις αλλαγές που γίνονται στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Ενώ παραδοσιακά ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν νέες αντιπάλους, όπως η Qualcomm, που κατασκευάζει τσιπ χαμηλής ισχύος για κινητά τηλέφωνα.


    Η Intel έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να μπει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, και σιγά σιγά αρχίζει να συγκεντρώνει μερικά βραβεία σχεδιασμού. Η AMD, εν τω μεταξύ, δεν προσφέρει σήμερα κανέναν επεξεργαστή για tablets ή smartphones. Έτσι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως θα ξεκινήσει να κατασκευάζει τσιπ για tablets από φέτος, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία των Windows 8.

    Παρά την κρίση στην αγορά υπολογιστών, η AMD έκανε και λάθη στην λειτουργία της, αφού πέρυσι για μια περίοδο δεν μπορούσε να παράγει αρκετά κομμάτια για να καλύψει την ζήτηση.
Όλα αυτά έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα τις πωλήσεις της.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου