Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κουρτίνες ασφαλείας ως σύστημα συναγερμού






    Το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Βερολίνο δημιούργησε νέα υφάσματα από πολυεστέρα τα οποία περιέχουν ένα δίκτυο από αγώγιμα νήματα, τα οποία συνδέονται με έναν ενσωματωμένο μικροελεγκτή ο οποίος ενεργοποιεί τον συναγερμό εάν κοπεί ή σκιστεί. Τα έξυπνα αυτά υφάσματα όχι μόνο ειδοποιούν τις αρχές, αλλά μπορούν να δώσουν και την ακριβή τοποθεσία του εγκλήματος!




    Τα υφάσματα διαθέτουν επάργυρα αγώγιμα νήματα και έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών συστημάτων συναγερμού, τα οποία βασίζονται σε οπτικά συστήματα και αισθητήρες - οι κουρτίνες ασφαλείας είναι λιγότερο περίπλοκες. Τα υφάσματα είναι αρκετά φθηνά, χρησιμοποιούν τυποποιημένα υλικά και βασίζονται σε ένα απλό σύστημα αξιολόγησης σήματος.

    Επιπλέον, το πλέγμα των αγώγιμων νημάτων και μικροεπεξεργαστών ενσωματώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες μέσα στο υπόστρωμα πολυεστέρα με μια διαδικασία ύφανσης με βιομηχανικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει την παραγωγή υφάσματος σε μεγάλη κλίματα, σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος.

    Η ομάδα του Fraunhofer θέλησε να αποδείξει ότι τα υφάσματα αυτά μπορούν να είναι πολύ ανθεκτικά. Το υλικό τοποθετήθηκε μέσα σε πλυντήριο σε έναν κύκλο θερμότητας 104 βαθμών, δοκιμάστηκε σε θερμοκρασίες μέχρι -40 βαθμούς, ενώ εκτέθηκε για 1.000 ώρες σε περιβαλλοντικές συνθήκες με 85 τοις εκατό υγρασία και 85 βαθμούς Κελσίου. Το σύστημα λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα!

    Επειδή το ύφασμα είναι απλό, ευέλικτο και ανθεκτικό ως σύστημα συναγερμού, θα μπορούσε πολύ φθηνά να ενσωματωθεί σε δομικά υλικά από την οροφή μέχρι τα τοιχώματα και το δάπεδο. Αυτό θα ήταν ο εφιάλτης του διαρρήκτη. Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος Erik Simon αποτελεί ένα "αόρατο σύστημα ασφαλείας".

    Πόσο ευαίσθητο θα είναι όμως το σύστημα συναγερμού; Θα ενεργοποιείται ακόμα και από ένα αεράκι που κουνάει ανεπαίσθητα τις κουρτίνες; Προφανώς ο μικροελεγκτής μπορεί να ρυθμιστεί σε διαφορετικά επίπεδα.

    Το paper δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε τα πρωτότυπα υφάσματα θα είναι έτοιμα για καταναλωτική και βιομηχανική εφαρμογή.


1 σχόλιο:

  1. Με προβλημάτισε και μένα αυτό το θέμα με το αεράκι. Και αν φυσάει δυνατός αέρας; Θα χτυπάει συνέχεια ο συναγερμός; Υποθέτω βέβαια ότι η εφεύρεση αυτή δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί σε απλές κουρτίνες αλλά σε στόρια υφασμάτινα και μάλιστα που θα μπορούν να στερεώνονται στο κάτω μέρος για να μη κουνάνε πολύ εύκολα με τον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή