Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Φακοί και περιστρεφόμενα ηλιακά κύτταρα για πιο αποδοτικά φωτοβολταϊκά






    Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας των παραδοσιακών ηλιακών συλλεκτών είναι η χρήση των λεγόμενων ηλιακών συγκεντρωτών, οι οποίοι είναι φακοί που συλλέγουν τις ακτίνες από το φως του ήλιου και τις επικεντρώνουν σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. 
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει για πολύ ώρα προτού τα κυκλώματα αρχίσουν να λιώνουν: με έναν συγκεντρωτή 20x σε πλήρες φως του ήλιου, το φωτοβολταϊκό κύτταρο θα φτάσει σε θερμοκρασία 260 βαθμών.


    Ο σχεδιασμός του Spin Cell από την V3Solar εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι απαιτούνται κάποια νανοδευτερόλεπτα για να μετατραπεί το φως σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά χιλιοστά του δευτερολέπτου (περίπου χίλιες φορές περισσότερο) για να μετατραπεί το φως σε θερμότητα. Περιστρέφοντας με ταχείς ρυθμούς τα ηλιακά κύτταρα μέσα και έξω από το άμεσο ηλιακό φως, αυτά μπορούν να αντέξουν οποιονδήποτε συγκεντρωτή-φακό από 20x μέχρι 75x χωρίς τήξη, κι έτσι επιτυγχάνεται η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα επιφάνειας κατά το αντίστοιχο ποσό. Και στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία των περιστρεφόμενων κυττάρων, δεν υπερβαίνει ποτέ τους 95 βαθμούς, κάτι που είναι αρκετά ικανοποιητικό.

    Τα φωτοβολταϊκά Spin έχουν ένα μέτρο ύψος και ένα μέτρο πλάτος. Έχουν κωνικό σχήμα με γωνία 56 μοιρών, η οποία μεγιστοποιεί την συγκέντρωση φωτός χωρίς να χρειάζεται ένα ενεργό σύστημα εντοπισμού (sun tracking system). Υπάρχει ένα εξωτερικό κέλυφος, το οποίο περιέχει τους φακούς-συγκεντρωτές και στο εσωτερικό υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά κύτταρα με τον μηχανισμό περιστροφής, ο οποίος απαιτεί ένα μικρό κομμάτι ενέργειας, αλλά δεν αποτελεί σημαντική απώλεια. Επίσης, με εκμετάλλευση της περιστροφής, το συνεχές ρεύμα μετατρέπεται αυτόματα σε εναλλασσόμενο και είναι έτοιμο να διοχετευθεί απευθείας στο δίκτυο.



            


    Ένα Spin με συγκεντρωτή 20x μπορεί να δημιουργήσει τόση ενέργεια όση πέντε παραδοσιακά επίπεδα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Η έκδοση με 75x συγκεντρωτές υποβάλλεται ακόμα σε δοκιμές. Πιθανώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα κύτταρα Spin θα είναι αρκετά πιο ακριβά από τα παραδοσιακά, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση, όμως αν η V3 καταφέρει να κρατήσει την τιμή των Spin κοντά στα συνηθισμένα φωτοβολταϊκά θα αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αφου προσφέρει έναν πιο μικρό και πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό. Η V3Solar πάντως, ήδη κατασκευάζει ένα νέο τεράστιο πάρκο που περιλαμβάνει 800.000 Spin Cells.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου