Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι κασέτες επιστρέφουν!






    Oι κασέτες επιστρέφουν! Η ΙΒΜ και η Fujifilm αναπτύσσουν κασέτες αποθήκευσης δεδομένων, οι οποίες μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 35 terabytes και είναι μέχρι και 200 φορές πιο αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.




    Οι κασέτες δεδομένων μοιάζουν με τους σκληρούς δίσκους: και στα δύο η αποθήκευση γίνεται μαγνητικά, μόνο που αντί για τις περιστρεφόμενες πιατέλες του σκληρού, τώρα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ταινίας που προχωράει μπροστά και πίσω. Το πλεονέκτημα είναι ότι η ταινία μπορεί και τυλίγεται, κι έτσι προσφέρει μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης σε μικρό χώρο: το πρωτότυπο της IBM χωράει 35 terabyte και έχει μόλις 10 cm μήκος, 10 cm ύψος και 2 cm πλάτος.

    Οι κασέτες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε μεγάλα κέντρα δεδομένων, τα οποία σήμερα πλησιάζουν στη μέγιστη δυνατότητα αποθήκευσής τους, καθώς χρησιμοποιούν δίσκους με platters και μέγεθος μέχρι τρία terabytes. Αυτό δεν πρόκειται να είναι αρκετό για μελλοντικά μεγάλα έργα, όπου οι απαιτήσεις δεδομένων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι κασέτες έχουν επίσης το πλεονέκτημα πως είναι πολύ πιο αποδοτικές ενεργειακά, αφού δεδομένου ότι η ταινία δεν κινείται όταν δεν διαβάζεται, χρησιμοποιούν 200 φορές λιγότερη ενέργεια από ότι ένα κέντρο δεδομένων γεμάτο με συνεχώς περιστρεφόμενες μαγνητικές επιφάνειες.

    Πάντως, για τους περισσότερους καταναλωτές, οι μονάδες ταινίας δεν θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους για καθημερινή χρήση, κυρίως επειδή η πρόσβαση στα δεδομένα της ταινίας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο: για παράδειγμα, αν διαβάζεις κάτι στην αρχή της ταινίας και το επόμενο bit δεδομένων που θέλεις βρίσκεται στο τέλος της ταινίας, θα πρέπει να γίνει όλη η διαδρομή μέχρι η ταινία να φτάσει εκεί, κάτι το οποίο παίρνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν μέσο χρήστη και τις καθημερινές απαιτήσεις του.

    Όμως, οι κασέτες δεδομένων με χρήση ταινίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για backup, καθώς είναι μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει αρκετά, αφού χρειάζεσαι σίγουρα έναν μεγάλο εξωτερικό δίσκο, και στην οποία επίσης δεν σε ενδιαφέρει η γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα, αφού τα αρχεία του backup πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις μόνο όταν κάτι πάει στραβά στον εσωτερικό σκληρό σου δίσκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου