Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πως να επιβιώσεις με ελάχιστο ύπνο







     Σαν τον ύπνο δεν έχει. Μερικές φορές όμως, προκύπτουν κάποιες καταστάσεις που σου επιβάλουν να επιβιώνεις με ελάχιστες ώρες ύπνου. Εδώ είναι, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να μείνεις ξύπνιος.




Καφεΐνη


Η καφεΐνη, σε καφέ, τσάι και ενεργειακά ποτά, σου προκαλεί εγρήγορση και σε βοηθά να μείνεις ξύπνιος. Προσοχή, όμως, γιατί η καφεΐνη είναι φάρμακο, και όπως κάθε φάρμακο έχει κάποιες δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, που κυμαίνονται από νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ζάλη,  μυϊκές συσπάσεις, αϋπνία μέχρι και -σε υπερβολικές ποσότητες κατανάλωσης- εμετός, επιληπτικές κρίσεις, ακραία απώλεια βάρους, αφυδάτωση και καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι επίσης πολύ εθιστική. Η χρήση καφεΐνης είναι ο πλέον διαδεδομένος και καθημερινός τρόπος για να μείνεις ξύπνιος, όμως μην βασίζεσαι σε αυτό. Όσα περισσότερα εφαρμόζεις από αυτή τη λίστα, τόσο καλύτερα.


Άσκηση


Όταν τα μάτια σου αρχίζουν να κλείνουν και βασανίζεσαι να τα κρατήσεις ανοιχτά, βάλε τα παπούτσια σου και κάνε δυο τρεις γύρους γύρω από το τετράγωνο. Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες σε ξυπνούν και σε τονώνουν με φυσικό τρόπο. Απλά, μην το παρακάνεις με την άσκηση, η οποία μπορεί να σε εξαντλήσει και να σου προσφέρει περισσότερη υπνηλία. Ήδη χρησιμοποιείς όσα αποθέματα ενέργειας έχεις, επομένως αξιοποίησε τα σωστά.


Φαγητό


Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Αν αρχίζεις να νιώθεις ότι θα πέσεις κάτω από την νύστα, πιάσε ένα μήλο, που περιέχει περίπου 10 γραμμάρια ζάχαρης. Τα μισά είναι γλυκόζη και σακχαρόζη, τα οποία δίνουν μια άμεση ώθηση στο σώμα σου. Τα υπόλοιπα είναι φρουκτόζη, η οποία καίγεται από το σώμα σου για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Το μάσημα επίσης, σου ανοίγει το μάτι. Σε γενικές γραμμές δυστυχώς η καλύτερη επιλογή είναι τα φρούτα. Σίγουρα προτιμάς ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες, λίπη και άμυλα, όμως αυτά χρειάζονται πολλή ενέργεια για να τα χωνέψεις, κάτι που θα σου προκαλέσει περισσότερη ντάγκλα.



Ντους


Κάνε ένα δροσερό ντους ή βγες λίγο έξω να σε φυσήξει ο αέρας. Όσο πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, τόσο αποκτά περισσότερη εγρήγορση.



Φώτα


Τα μάτια σου έχουν εξειδικευμένους υποδοχείς φωτός που προσπαθούν να σε κρατήσουν ξύπνιο, όταν υπάρχει φως, και να σε πάρει πιο εύκολα ο ύπνος όταν υπάρχει σκοτάδι. Όλα οφείλονται στην εξελικτική βιολογία - ο άνθρωπος είναι 'προγραμματισμένος' να λειτουργεί τις ώρες που υπάρχει ήλιος-. Οι οργανισμοί μας όμως δεν έχουν ακόμα εξελιχθεί αρκετά για να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ του ήλιου και του τεχνητού φωτός, κι έτσι όσο περισσότερα φώτα κρατάς αναμμένα, τόσο ξεγελάς το σώμα σου στη σκέψη ότι υποτίθεται πως πρέπει να είσαι ξύπνιος.





Διάλειμμα


Αν δουλεύεις ή διαβάζεις για ώρες, φτάνει κάποια στιγμή που νιώθεις τον εγκέφαλό σου να έχει πήξει. Κάνε ένα διάλειμμα και ασχολήσου με κάτι άλλο για λίγο. Ο εγκέφαλος ποθεί την καινοτομία. Αν ασχοληθείς με κάτι άλλο, και μετά επιστρέψεις σ' αυτό που έκανες για ώρες, ο εγκέφαλος το κάνει να φαίνεται πιο φρέσκο. Στην ιδανική περίπτωση, φύγε μακριά από το PC. Ασχολήσου με κάτι στο οποίο συμμετέχουν πολλές από τις αισθήσεις σου.



Video games


Η κλασική δικαιολογία! Κι όμως βοηθάει. Λίγο αίμα, λίγη δράση, ένα first-person shooter, ή κάτι τρομακτικό όπως το Bioshock μπορεί να σε ξυπνήσει. Ακόμη κι ένα δύσκολο και γρήγορο παιχνίδι στο κινητό σου μπορεί να βοηθήσει. Απλά, όρισε ένα χρονικό όριο και μην ξεφύγεις από αυτό.





Κίνηση


Μην μένεις για πολύ ώρα ακίνητος, γιατί το σώμα σου αρχίζει να κοιμάται. Σήκω και μετακινήσου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να υπενθυμίζεις στο σώμα σου ότι δεν μπορεί να πάει για ύπνο ακόμη.




Υπνάκος


Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στην πραγματικότητα, είναι να θυσιάσεις 20-30 λεπτά και να πάρεις έναν υπνάκο. Όμως, το χρονοδιάγραμμα είναι το παν. Αν κρατήσεις τον ύπνο σου κάτω από 30 λεπτά, θα παραμείνεις στα δύο πρώτα στάδια του ύπνου, που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος. Η θέλησή σου πρέπει να είναι ισχυρή και το ξυπνητήρι δυνατό, γιατί αν κοιμηθείς για περισσότερο από μισή ώρα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι τις επιπτώσεις της «αδράνειας ύπνου», με μειωμένη γνωστική λειτουργία, μειωμένη επιδεξιότητα, και μια ισχυρή επιθυμία να διατηρήσεις τον ύπνο σου.





Μη Προτεινόμενα

Για όλες τις καλές συμβουλές εκεί έξω, υπάρχουν κι άλλες τόσες που δεν προτείνονται.


Βιταμίνες Β


Μην πιστεύεις τις διαφημίσεις που μιλούν για ατελείωτες ώρες ενέργειας. Είναι αλήθεια πως η ανεπάρκεια βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενέργεια, όμως αν καταναλώσεις ξαφνικά βιταμίνες δεν πρόκειται να σου δώσουν μια άμεση και διαρκή ενεργειακή ώθηση. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β απορροφούνται αργά και παίρνει εβδομάδες για να ισορροπήσουν μια ανεπάρκεια. Βέβαια, η έλλειψη βιταμινών Β είναι πολύ σπάνια, δεδομένων των δικών μας διατροφικών συνηθειών. Συνήθως, οι χορτοφάγοι είναι αυτοί που έχουν πρόβλημα στο να πάρουν αρκετή Β12.



Ναρκωτικά


Κοκαΐνη, σπιντάκια, μεθ. Θα σε κρατήσουν ξύπνιο; Σίγουρα. Θα καταστρέψουν την ζωή σου; Πιθανότατα. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά εθιστικά και είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν την πόρτα σε μια σειρά από πολύ χειρότερα προβλήματα.




Πόνος


Χαστούκια, τσιμπήματα, χτυπήματα. Αν το κάνεις προσεκτικά, θα σε αναζωογονήσει μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Για να προκαλέσεις την έντονη αντίδραση και εγρήγορση "μάχης" του σώματός σου, πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να πάθεις κάποια πραγματική ζημιά. Δεν αξίζει τον κόπο.




Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μείνεις ξύπνιος.
Εσύ τι κάνεις για να μην σε πάρει ο ύπνος;


4 σχόλια:

  1. Εγώ ρίχνω νερό στο πρόσωπό μου και συνήθως πετυχαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Egw vazw ta daxtyla mou stn priza vohthaei den mporw na pw alla petane ligo ta mallia mou meta :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρτε με σειρα για ολα τα φυλα
    1)Κρυο ντους(χειμωνα χλυαρο προς κρυο εκτος αν εισαι ψυχακιας σαν κ μενα κρυο παντα)
    2)Video games-Παγομενο νερο στο προσωπο
    3)Σεχουαλικη ευχαριστηση με εντονο πορνο υλικο η εντονη διεγερση απο συντοφισα/ο απλα οχι γρηγορη ολοκληρωση γιατι χρειαζεσαι χρονο αυπνιας
    4)video games-Παγομενο νερο στο προσωπο
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ
    >!φαγητα πικαντικα!!οχι φαση πιτογυρο και βαρια φαγητα*!καμια μινεστρονε κανα πατατακι τσιλι καμια σαλατα καυτερι ωστε να σε κανει τουρμπο φαιρνοντας και διαθεση για παγωμενο νερο *(αν φας βαρια γαμιεται το στομαχι σε περιπτωση μη αντοχης και φερνει υπνηλια επισης)
    >καφεδαρα εννοειται απλα πινεται μικρες σταδιακες ποσοτητες στυλ 0,5~1 κουταλια γλυκου καφε + 1 κουταλια γλυκου ζαχαρη αλλα γεμισε το ποτηρι μεχρι την μεση ωστε ο καφες να μην βγει νερουλος και να μπορεις να χτυπησεις 3-4 φραπεδες χωρις να σε πειραξει στα νευρα!νερο εννοειται κρυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή