Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα μέθοδος ενάντια στα πλαστά χρήματα








    Μια ομάδα επιστημόνων στο School of Mines and Technology στη Νότια Ντακότα, με επικεφαλής τον Jon Kellar, έχει δημιουργήσει ένα νέο ειδικό κώδικα QR (quick response), που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια σε συνδυασμό με μπλε και πράσινη φθορίζουσα μελάνη. Ο κώδικας αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και καταπολέμηση των πλαστών χρημάτων αλλά και τον εντοπισμό παραχαρακτών.







    Ο κώδικας σχεδιάστηκε με τη βοήθεια υπολογιστικού εξοπλισμού σχεδιασμού (CAD) και μπορεί να ψεκάζεται πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως χαρτί, πλαστικό, φιλμ και γυαλί, χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή ψεκασμού αερολύματος, αναφέρει το AFP.

    Ο κώδικας παραμένει αόρατος μέχρι να φωτιστεί από κοντά με ένα υπέρυθρο λέιζερ.



    Τα νανοσωματίδια απορροφούν φωτόνια σε ένα μη ορατό μήκος κύματος, όμως εκπέμπουν σε ορατό μήκος κύματος, ένα τέχνασμα που ονομάζεται upconversion και επιτρέπει στον κώδικα να εμφανίζεται "μαγικά" και να μπορεί να σαρωθεί.

    Ήδη υπάρχουν QR κωδικοί (code bars με άσπρο φόντο και άσπρες γραμμές) σχεδόν στα πάντα, από μπύρες μέχρι εισιτήρια συναυλιών. Αυτή η νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων αποτελεί μια νέα εξέλιξη στην χρήση και χρησιμότητα ενός τέτοιου "quick response" συστήματος σάρωσης δεδομένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου