Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Μηχάνημα αιώρησης για την παρασκευή αποτελεσματικότερων φαρμάκων






    Επιστήμονες στο U.S. Department of Energy's Argonne National Laboratory ασχολούνται με ένα μηχάνημα αιώρησης, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να κάνει να υγρά να αιωρούνται, με σκοπό τη δημιουργία "πιο αποτελεσματικών φαρμάκων με λιγότερες παρενέργειες."




    Ο επικεφαλής ερευνητής-φυσικός του έργου Chris Benmore ισχυρίζεται ότι αυτή η μέθοδος αιώρησης θα λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα στην παραγωγή φαρμάκων, που αφορά στην μετατροπή ενός φαρμακευτικού υγρού διαλύματος σε στερεά άμορφη μορφή, αντί της κοινής κρυσταλλικής κατάστασης, κάτι που μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

    Τα άμορφα φάρμακα είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του φαρμακευτικού κλάδου. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι τα κρυσταλλικά ομόλογά τους, επειδή είναι ιδιαίτερα διαλυτά και, επομένως, μπορούν να απορροφηθούν πολύ πιο εύκολα από τα κύτταρά σου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αυτό είναι γνωστό ως βιοδιαθεσιμότητα: μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων, που με τη σειρά τους είναι πολύ καλύτερα για το σώμα σου.

    Σύμφωνα με τον Yash Vaishnav (Διευθυντής του Argonne, στο τμήμα ανάπτυξης για την πνευματική ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση): "τα περισσότερα φάρμακα στην αγορά είναι κρυσταλλικά- δεν απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό, και επομένως η χρήση τους δεν είναι
η πιο αποτελεσματική." Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι, αν το υγρό είναι σε επαφή με ένα στερεό δοχείο, τείνει να "στερεοποιηθεί στην κρυσταλλική του μορφή."

    Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έρχεται να βοηθήσει το μηχάνημα αιώρησης, ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να ωθεί τα υγρά διαλύματα να αιωρούνται:

Η ακουστική του μηχανήματος χρησιμοποιεί δύο μικρά ηχεία, που παράγουν ηχητικά κύματα σε συχνότητες λίγο πάνω από το ακουστικό φάσμα - περίπου 22 KHz. Όταν τα άνω και κάτω ηχεία είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένα, δημιουργούν δύο σειρές ηχητικών κυμάτων, που παρεμβάλουν απόλυτα μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα φαινόμενο γνωστό ως στάσιμο κύμα.

    Με αυτό τον τρόπο, τα υγρά διαλύματα δεν αγγίζουν οποιαδήποτε στερεά υλικά καθώς το νερό εξατμίζεται, κι έτσι στερεοποιούνται και μετατρέπονται στα επιθυμητά άμορφα φάρμακα.



            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου