Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Μικροσκοπικοί δορυφόροι θα εκπέμπουν σήματα Morse στον νυχτερινό ουρανό




    Ένα μη επανδρωμένο Ιαπωνικό φορτηγό πλοίο κατευθύνθηκε προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station ISS) αυτή την εβδομάδα, το οποίο μεταφέρει ένα ασυνήθιστο φορτίο. Πέρα από τις τακτικές προμήθεις, το όχημα έχει μερικούς μικρούς δορυφόρους σε σχήμα κύβου, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να γράφουν μηνύματα σε κώδικα Μορς, και θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό!
    Ένας από τους μικροσκοπικούς δορυφόρους, που είναι γνωστοί ως cubesats, βοηθά τους ερευνητές να δοκιμάσουν τεχνικές οπτικής επικοινωνίας σε δορυφόρους. Οι cubesat θα χρησιμοποιούν LED, και αφού λάμψουν στον ουρανό σαν ένα τεχνητό άστρο, στη συνέχει θα αναβοσβήνουν σε κώδικα Μορς.
    Η ονομασία των cubesat είναι FITSAT-1 και αναπτύχθηκε στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Fukuoka Institute of Technology FIT). Ζυγίζει μόλις 1,3kg και είναι εξοπλισμένο με LED 200 Watt υψηλής απόδοσης που θα μετατρέπουν τον κύβο σε έναν διαστημικό φάρο.
    Ο αρχηγός του project Takushi Tanaka, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και της μηχανικής στο FIT, αναφέρεται σε συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με το project στην ιστοσελίδα του FITSAT-1:




    "Αυτές οι μικρές λάμψεις σε κώδικα Μορς, ελπίζουμε να είναι ορατές με γυμνό μάτι ή με μικρά κιάλια."

    Αναμένεται το FITSAT-1 να εκτοξευτεί από τον ΔΔΣ στις 6 Σεπτεμβρίου, από τον Ιάπωνα αστροναύτη Akihiko Hoshide, χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό βραχίωνα Kibo. Μόλις μπει σε τροχιά το FITSAT-1 θα ταξιδεύει μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 51,6 μοιρών νότια και 51,6 μοιρών βόρεια.
    Η τροχιά και ο προσανατολισμός είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία του έργου. Ο μικροσκοπικός δορυφόρος περιέχει έναν μαγνήτη νεοδυμίου που θα δείχνει πάντα στον μαγνητικό βορρά. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο δορυφόρος υψώνεται πάνω από τον ορίζοντα θα είναι νότια του σταθμού εδάφους του FIT.
    Τα φώτα που αναβοσβήνουν σήματα Μορς στους FITSAT-1 θα λαμβάνονται από τον σταθμό του FIT, με ένα τηλεσκόπιο και έναν φωτο-πολλαπλασιαστή συνδεδεμένο σε μια κεραία. Το έδαφος και τα LED του δορυφόρου θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα, έτσι ώστε να ληφθούν στο έδαφος οι κύριες δέσμες φωτός.
    Το project FITSAT-1 θα διεξάγει πειράματα οπτικής επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας για τρία λεπτά, όσο ο δορυφόρος κινείται σε τροχιά, για να αποδείξει την βιωσιμότητα της οπτικής επικοινωνίας με τους δορυφόρους.
Η επίσημη ιστοσελίδα του Tanaka έχει περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή των FITSAT-1, τις συχνότητες επικοινωνίας και το περιεχόμενο των εκπομπών κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Αν και είναι δύσκολο να δεις τον μικρό δορυφόρο σε δράση, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το νεότερο κάτοικο του ουρανού μέσω βίντεο από το εργαστήριο του Tanaka. Από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει ένα εντελώς καινούριο αστέρι στον ουρανό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου