Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

11 τρόποι για να κρατάει περισσότερη ώρα η μπαταρία του λάπτοπ σου!






    Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα και προβλήματα στην χρήση του λάπτοπ είναι η μικρή διάρκεια της μπαταρίας. Τα μικρά netbook μπορούν να αντέξουν μέχρι και 5 ώρες. Η μπαταρία ενός λάπτοπ όμως, ενώ αρχικά μπορεί να διαρκεί 2-3 ώρες, όσο χρησιμοποιείται η απόδοσή της πέφτει κατακόρυφα. Πολλές φορές, όταν είσαι εκτός σπιτιού, είναι πολύ αγχωτικό να βλέπεις την μπαταρία του λάπτοπ σου να πέφτει διαρκώς. Ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να διατηρήσεις την μπαταρία ζωντανή για περισσότερη ώρα είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω 11 tips:




1. Χαμήλωσε την φωτεινότητα της οθόνης



Το φως της οθόνης χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια από όλα τα κομμάτια του laptop, έτσι μπορείς να σώσεις αρκετή ενέργεια χαμηλώνοντας το στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Μέσα από το προφίλ κατανάλωσης ενέργειας, μπορείς να ρυθμίσεις τις επιλογές σου, έτσι ώστε να μειώνεται η φωτεινότητα στο επίπεδο που επιθυμείς, όποτε το βγάζεις από την πρίζα:

  • Πίνακας ελέγχου --> Επιλογές παροχής ενέργειας
  • Επέλεξε "προσαρμογή της φωτεινότητας οθόνης" ( στο μενού αριστερά για Vista/ 7)
  • Κλικ αλλαγή ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους.
  • Βρες την καρτέλα οθόνη, ανοίξε την, και μετά ανοίξε την καρτέλα Φωτεινότητα Οθόνης.
  • Επέλεξε ένα ποσοστό φωτεινότητας οθόνης για όποτε χρησιμοπειείς την μπαταρία.
  • Δοκίμασε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, μέχρι να βρεις το χαμηλότερο ποσοστό που σου αρκεί.

 

2. Απέτρεψε τις προγραμματισμένες διεργασίες



Ο έλεγχος που κάνει το antivirus και οι αυτόματες ενημερώσεις είναι προγραμματισμένες να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα-πολλές φορές χωρίς να το ξέρεις. Όρισε αυτές τις διεργασίες να τρέχουν μόνο όταν το λάπτοπ είναι συνδεδεμένο στην παροχή ρεύματος, έτσι ώστε να μην χάνεις απόδοση όταν δουλεύεις με την μπαταρία:

  • Πίνακας Ελέγχου--> Εργαλεία Διαχείρισης
  • Επέλεξε το Χρονοδιάγραμμα εργασιών
  • Ανοίγει ένα παράθυρο, διάλεξε αριστερά την βιβλιοθήκη χρονοδιαγραμμάτων.
  • Εμφανίζονται οι προγραμματισμένες ενέργειες. Διπλό κλικ στην ενέργεια που θες να αλλάξεις.
  • Επέλεξε την καρτέλα Συνθήκες.
  • Τσέκαρε το "Έναρξη εργασίας μόνο εάν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με πηγή ρεύματος" και "Διακοπή εάν ο υπολογιστής μεταβεί σε τροφοδοσία μέσω μπατάριας".
  • Κλικ ΟΚ και έξοδος.


3. Απενεργοποίησε τον φωτισμό του πληκτρολογίου



Αν το λάπτοπ σου έχει φωτεισμό πληκτρολογίου, απορροφά ενέργεια από την μπαταρία σου. Θα εξοικονομήσεις αρκετή ενέργεια, αν το απενεργοποιήσεις. Κάθε λάπτοπ έχει διαφορετικό τρόπο απενεργοποίησης του φωτισμού πληκτρολογίου, αλλά συνήθως υπάρχει μια συντόμευση ή ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο.





4. Βγάλε όλα τα USB και CD/DVD.



Τα περιφερειακά του υπολογιστή, που συνδέονται με  USB ξοδεύουν ενέργεια, από τη στιγμή που θα αναγνωριστούν από το λειτουργικό σύστημα. Ακόμα και τα CD/DVD/Blu-ray απορροφούν ενέργεια, ακόμα και αν μένουν αδρανή μέσα στον οπτικό drive. Αφαίρεσε όλες τις συσκευές, το μόντεμ και τα περιφερειακά όποτε δεν τα χρειάζεσαι για να εξοικονομήσεις ενέργεια.





5.  Ενεργοποίησε το mode Υψηλής-Αντίθεσης (High-Contrast mode)



Οι LED οθόνες των περισσότερων σύγχρονων λάπτοπ ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια για να εμφανίσουν τα μαύρα pixel, σε σχέση με τα έγχρωμα. Αν ρυθμίσεις τον υπολογιστή σου να εμφανίζει άσπρο και κίτρινο κείμενο σε μαύρο φόντο μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια της μπαταρίας και να κάνει πιο εύκολη την ανάγνωσή του, όταν χτυπάει ο ήλιος.
Για να ενεργοποιήσεις το mode υψηλής-αντίθεσης στα Windows 7, απλά πάτησε τον συνδυασμό Left Shift + Left Alt + Print Screen και μετά Yes για να το επιβεβαιώσεις. Για να το απενεργοποιήσεις κάνεις την ίδια διαδικασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το mode θα επηρεάσει την επιφάνεια εργασίας και τα περισσότερα παράθυρα, όπως και τον Internet Explorer και τον Firefox. Όμως, αν χρησιμοποιείς Google Chrome, μπορείς να εγκαταστήσεις την επέκταση για Αλλαγή Χρωμάτων (Change Colors extension), που είναι δωρεάν στο Chrome Web Store. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο, δεξιά από το πλαίσιο διεύθυνσης. Κάνε κλικ πάνω του και επέλεξε "Apply override on all pages" για να ενεργοποιήσεις το mode υψηλής-αντίθεσης.



6. Κλείσε το λογισμικό μηνυμάτων και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ίντερνετ, ενώ τρέχουν στο παρασκήνιο.



Όσο σερφάρεις στο ίντερνετ, ελέγχεις τα e-mail σου ή βλέπεις μια ταινία, εφαρμογές μηνυμάτων όπως Google Talk και Skype συνδέονται διαρκώς στο ίντερνετ, για να δουν ποιες από τις επαφές σου είναι online και αν σου έχει σταλεί κανένα μήνυμα. Αυτόματες ενημερώσεις από εφαρμογές όπως Adobe και Google μπορούν επίσης να συνδέονται στο ίντερνετ για να ελέγχουν για νεότερες εκδόσεις του Adobe Reader, Google Chrome κλπ. Για να αποτρέψεις αυτές τις εφαρμογές από το να σου κλέβουν διαρκώς ενέργεια, πρέπει να τις απενεργοποιήσεις πριν φορτώσουν στο boot του υπολογιστή. Για να το κάνεις αυτό:

  • Γράψε msconfig στο μενού της έναρξης και διάλεξέ το.
  • Επέλεξε την καρτέλα Εκκίνηση Στοιχείων.
  • Ξε-τσέκαρε προγράμματα μηνυμάτων όπως AOL Instant Messenger, Gtalk και Skype. Μπορείς πάντα να τα ανοίξεις ξανά όποτε θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις.
  • Ξε-τσέκαρε αυτόματες ενημερώσεις προγραμμάτων όπως Adobe Update, Google Update, Java Autoupdater κλπ.
  • Κλικ OK.



7. Χρησιμοποίησε Αδρανοποίηση αντί για Αναστολή Λειτουργίας



Όταν κλείνεις την οθόνη του λάπτοπ και μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση Αναστολή Λειτουργίας, ο υπολογιστής ακόμα στέλνει ενέργεια στην RAM και στην μητρική για να διατηρήσει κάποιες διεργασίες στην μνήμη, έτσι ώστε το σύστημα να τρέξει πάλι γρήγορα όταν ανοίξεις πάλι την οθόνη. Κάποια νέα μοντέλα λάπτοπ έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια στην αναστολή λειτουργίας, όμως τα περισσότερα αντλούν ενέργεια συνεχώς μέχρι να απενεργοποιηθεί κανονικά ο υπολογιστής.
Στην κατάσταση Αδρανοποίηση ο υπολογιστής σώζει το περιεχόμενο της μνήμης στον σκληρό και απενεργοποιείται πλήρως. Έπειτα, για να επανέλθει ο υπολογιστής θα πάρει περίπου όσο χρόνο κάνει για να bootάρει, αλλά μόλις ανοίξει οι εφαρμογές σου θα είναι όπως ακριβώς τις άφησες.
Για να βάλεις τον υπολογιστή σε αδρανοποίηση, απλά πήγαινε στο βελάκι για την απενεργοποίηση και διάλεξε Αδρανοποίηση. Αν δεν υπάρχει σαν επιλογή, σημαίνει ότι ο υπολογιστής δεν υποστηρίζει αυτό το mode.
Αν ο υπολογιστής σου υποστηρίζει την αδρανοποίηση, για να ορίσεις να μπαίνει σε αυτήν την κατάσταση κάθε φορά που κλείνεις την οθόνη:


  • Πίνακας Ελέγχου--> Επιλογές Παροχής Ενέργειας
  • Επέλεξε αριστερά στο μενού "Επιλέξτε την ενέργεια που θα πραγματοποιείται όταν κλείνετε το καπάκι".
  • Επέλεξε Αδρανοποίηση στο μενού "Όταν κλείνω το καπάκι" κάτω από την μπαταρία.
  • Κλικ Αποθήκευση Αλλαγών.




8. Απενεργοποίησε τα Bluetooth.


Το λάπτοπ σου μπορεί να έχει Bluetooth, που όμως δεν το χρησιμοποιείς πολύ. Παρ'όλα αυτά, η εκπομπή των κυμάτων ξοδεύει ενέργεια, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει σύνδεση με κάποια συσκευή.
Για να απενεργοποιήσεις τα Bluetooth, υπάρχει είτε κάποιο κουμπί πάνω στο λάπτοπ είτε αντίστοιχο μενού μέσα στον πίνακα ελέγχου.




9. Απενεργοποίησε το Wi-Fi όταν δεν το χρησιμοποιείς.



Αν είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ μέσω Ethernet, ή αν βρίσκεσαι κάπου που δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλή ενέργεια απενεργοποιώντας το Wi-Fi. Όλα τα λάπτοπ έχουν το αντίστοιχο κουμπί Wi-Fi On/Off.




10. Περιόρισε την χρήση του σκληρού δίσκου.



Αν το λάπτοπ σου έχει έναν 5,400- ή 7,200-rpm σκληρό δίσκο, χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να περιστρέφει τον μαγνητικό δίσκο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να περιορίσεις την χρήση του σκληρού:
  • Κάνε σε τακτά χρονικά διαστήματα Ανασυγκρότηση Δίσκου. 
  • Αντικατέστησε τον σκληρό δίσκο σου με έναν καινούριο τεχνολογίας SSD. Οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, κι έτσι δεν χρειάζονται τόση ενέργεια. Επίσης, δεν χρειάζονται ανασυγκρότηση.
  • Πρόσθεσε RAM. Όσο περισσότερη RAM, τόσο ο υπολογιστής χρησιμοποιεί παραπάνω πραγματική μνήμη και όχι εικονική, κι έτσι εξοικονομείς ενέργεια.

11. Απενεργοποίησε τα οπτικά εφέ.




Οπτικά εφέ όπως το Aero glass, που δείχνουν πιο εντυπωσιακά τα περιεχόμενα των παραθύρων, επιβαρύνουν το CPU, και επομένως την μπαταρία.
Για να απενεργοποιήσεις αυτά τα εφέ:
  • Κάνε δεξί κλικ στο Υπολογιστής και επέλεξε Ιδιότητες.
  • Επέλεξε "Ρυθμίσεις Συστήματος για προχωρημένους" στο μενού αριστερά.
  • Στην κατηγορία Επιδόσεις, κάνε κλικ στις Ρυθμίσεις.
  • Επέλεξε το "Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση".
  • Κλικ ΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου