Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο εγκέφαλος καίει περισσότερες θερμίδες όταν σκεφτόμαστε έντονα;



    Όταν αντιμετωπίζεις ένα δύσκολο πρόβλημα στη δουλειά, ή όταν οδηγείς πολύ συγκεντρωμένος υπό δύσκολες συνθήκες, τυχαίνει μετά να νιώθεις έντονη σωματική κούραση. Όμως, αυτή η κούραση οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος καίει περισσότερες θερμίδες ή σε κάτι άλλο;
Ο Febbis Jabr από το Scientific American αναρωτόμενος, έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για αυτό το φαινόμενο. Αρχικά, αναφέρει, πως το μόνο σίγουρο είναι πως ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά:

"Ενώ ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά, μόνο το 2 τις εκατό του συνολικού σωματικού βάρους, χρειάζεται το 20% του μεταβολικού ρυθμού σε κατάσταση χαλάρωσης ( resting metabolic rate- RMR)- το συνολικό ποσό ενέργειας που καταναλώνει το σώμα σε μια πολύ ξεκούραστη μέρα χωρίς δραστηριότητες. Ο RMR διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος του σώματος και την κατάσταση υγείας. Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος RMR είναι 1300 θερμίδες, τότε ο εγκέφαλος καταναλώνει 260 από αυτές για τις λειτουργίες του. Αυτό αντιστοιχεί σε 10,8 θερμίδες την ώρα, ή 0,18 θερμίδες το λεπτό!"


    Όμως, η δύσκολη ερώτηση είναι, πόσο αλλάζει αυτό όταν σκέφτεσαι πολύ έντονα; Στην πραγματικότητα, δεν είναι εύκολο να δωθεί μια απάντηση και -παρά τα πολλά πειράματα που περιλαμβάνουν διανοητικά τεστ, βιολογικά δείγματα και πειράματα διατροφής- o Jabr δεν έχει καταλήξει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα. Αυτό που προκύπτει, όμως, είναι ότι μετά από έντονη σκέψη αλλάζει η συμπεριφορά και η αντίδραση του εγκεφάλου στην πνευματική άσκηση!

   
"Ολοκληρώνοντας ένα δύσκολο σταυρόλεξο ή sudoku ένα Κυριακάτικο πρωί δεν χαλάει συνήθως την ικανότητα συγκέντρωσης για την υπόλοιπη μέρα- βασικά, μερικοί υποστηρίζουν ότι βοηθάει την πνευματική κατάστασή τους. Δηλαδή, άνθρωποι που καθημερινά απολαμβάνουν δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σκέψη γλιτώνουν από την πνευματική εξάντληση.

Έντονη πνευματική προσπάθεια για κάτι στο οποίο δεν βρίσκουμε ευχαρίστηση είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει κούραση. Αν πιστεύεις ότι ένα διαγώνισμα είναι δύσκολο, τότε συνήθως είναι. Μελέτες έχουν δείξει πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν οι άνθρωποι γυμνάζονται και παίζουν κάποιο άθλημα: ένα μεγάλο ποσοστό της σωματικής κούρασης είναι μέσα στο κεφάλι μας."
Έτσι, λοιπόν, αν νομίζεις ότι η σκληρή σκέψη σε εξαντλεί και το φαγητό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, δεν οφείλεται στο ότι αναπληρώνεις χαμένες θερμίδες: στην πραγματικότητα, νιώθεις πιο άνετα όταν τρως επειδή σε κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου