Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αποθηκεύοντας passwords στο υποσυνείδητο


    Είναι σχετικά εύκολο να δημιουργήσεις ένα ασφαλές password, μπορείς όμως να το θυμάσαι συνέχεια; Αντί λοιπόν, να το αποθηκεύσεις κάπου για να μην το ξεχνάς, μια ομάδα επιστημόνων ερευνά μια καινούρια ιδέα, σύμφωνα με την οποία μπορείς να αποθηκεύσεις κωδικούς, όχι στην μνήμη, αλλά στο υποσυνείδητό σου.
    Η έρευνα γίνεται από μια ομάδα νευρολόγων και κρυπτογράφων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η ομάδα αυτή έχει αναπτύξει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την μνήμη του υποσυνείδητου: όπως μαθαίνεις να κάνεις ποδήλατο, δεν χρειάζεται να καταλάβεις τι συμβαίνει, απλά λειτουργείς αυθόρμητα. Η διαδικασία κατά την οποία αποθηκεύεται ο κωδικός στο υποσυνειδητό σου περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι στον υπολογιστή. Το παιχνίδι αυτό μοιάζει με το Guitar Hero: υπάρχουν έξι κουμπιά- S, D, F , J, K, L- και ο χρήστης πρέπει να πατήσει το αντίστοιχο κουμπί όταν ο κύκλος φτάσει κάτω. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής "προπόνησης" 45 λεπτών, ο χρήστης πατάει περίπου 4000 φορές τα κουμπιά, το 80% των οποίων χρησιμοποιούνται για να του διδάξουν υποσυνείδητα έναν κωδικό 30 χαρακτήρων!
    Πριν ξεκινήσει, το παιχνίδι δημιουργεί μια τυχαία ακολουθία 30 γραμμάτων (αποτελείται από τα γράμματα S, D, F, J, K, L) χωρίς επανάληψη του ίδιου γράμματος συνεχόμενα. Αυτή η ακολουθία δίνεται στον χρήστη 3 φορές στη σειρά και ακολουθούν 18 τυχαίοι χαρακτήρες, έτσι ώστε συνολικά να έχουν περάσει από την οθόνη 108. Αυτό επαναλαμβάνεται πέντε φορές (άρα συνολικά 540 χαρακτήρες), και έπειτα υπάρχει μια σύντομη παύση. Ολόκληρη αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται άλλες έξι φορές (συνολικά 3780 χαρακτήρες).
    Μέχρι αυτό το σημείο, ο κωδικός με τα 30 γράμματα έχει χαρακτεί βαθιά στο υποσυνείδητό σου. Όποτε θέλεις να το επιβεβαιώσεις, απλά παίζεις άλλον ένα γρήγορο γύρο στο παιχνίδι, όπου εμφανίζεται ο κωδικός σου ανάμεσα σε άσχετους χαρακτήρες. Προφανώς, η απόδοσή σου είναι καλύτερη στο σημείο του παιχνιδιού που εμφανίζεται το passward σου, και έτσι μπορείς να το ανακτήσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το paper που δημοσιεύθηκε εδώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου