Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Βακτήρια που τρώνε ηλεκτρόνια!



    Αντίθετα με οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής, αυτά τα εξωπραγματικά βακτήρια επιβιώνουν καταναλώνοντας ενέργεια στην πιο "καθαρή" της μορφή - τρώνε και αναπνέουν ηλεκτρόνια!



    Βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (University of Southern California - USC) ανακάλυψαν βακτήρια που επιβιώνουν με ηλεκτρισμό, καθώς τρώνε και αποβάλλουν καθαρά ηλεκτρόνια.
    Σχεδόν κάθε ζωντανός οργανισμός καταναλώνει ζάχαρη για να επιβιώσει. Καθετί που τρως μετατρέπεται κατά τη διαδικασία της πέψης σε μόρια γλυκόζης. Αυτά τα μόρια έχουν περίσσεια ηλεκτρονίων, τα οποία χρειάζεται το οξυγόνο που αναπνέεις. Η μεταφορά ηλεκτρονίων από τη γλυκόζη στο οξυγόνο δημιουργεί κίνηση ηλεκτρονίων, δηλαδή ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για τη ζωτική λειτουργία του οργανισμού.
    Αυτά τα βακτήρια, αντίθετα, δε χρειάζονται καμία μορφή γλυκόζης, αντίθετα τρέφονται απ'ευθείας με ηλεκτρόνια. Για την ανακάλυψή τους, οι βιολόγοι του USC συγκέντρωσαν μερικά ιζήματα από τον ωκεανό, τα μετέφεραν στο εργαστήρια, κόλλησαν κάποια ηλεκτρόδια και τα συνέδεσαν με μια πηγή. Όταν έδιναν υψηλή τάση στο νερό, τα βακτήρια "έτρωγαν" ηλεκτρόνια από το ηλεκτρόδιο, ενώ όταν η τάση ήταν χαμηλή, τα βακτήρια "απέβαλλαν" ηλεκτρόνια πίσω στο ηλεκτρόδιο, δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Η μελέτη του USC πραγματοποίησε προσεκτικό έλεγχο για την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης μορφής τροφής, όμως αποδείχθηκε πως τα βακτήρια κατανάλωναν απευθείας ηλεκτρόνια.
    Αυτή τη στιγμή, διάφοροι ερευνητές ανά τον κόσμο, έχουν ανακαλύψει πάνω από 10 διαφορετικά ήδη βακτηρίων που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους (δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια). Ο Kenneth Nealson του USC, μίλησε σχετικά με αυτή την ανακάλυψη:
"Είναι τεράστια ανακάλυψη. Σημαίνει πως υπάρχει ένας νέος κόσμος της μικροβιολογίας που μας είναι εντελώς άγνωστος!"
    Μερικά από αυτά τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν βιολογικά νανοκαλώδια που φτάνουν σε μήκος εκατοστού και άγουν ηλεκτρισμό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου