Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

O κβαντικός υπολογιστής της Google απέτυχε στο πρώτο benchmark speed test!




    Πέρυσι, Google και NASA συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο θα χρησιμοποιείται ένας κβαντικός υπολογιστής D-Wave Two. Ο στόχος ήταν να μελετήσουν πως μαθαίνουν οι μηχανές, πως δουλεύουν με πρότυπα πληροφορίας και πως βελτιώνουν τις εξόδους τους. Παρά το γεγονός πως ο κβαντικός υπολογιστής βοήθησε την Google σε λειτουργίες του Google Glass, αυτός απέτυχε στο πρώτο benchmark speed test χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο της Google.


    Θεωρητικά, οι κβαντικοί υπολογιστές είναι πιο γρήγοροι. Αντίθετα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που γνωρίζουμε, οι οποίοι χειρίζονται υπολογισμούς σειρών από 0 και 1 (bit) , οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να "στριμώξουν" τα 0 και 1 στον ίδιο χρόνο (qubit aka κουμπίτ' :P). Η βασική ιδέα είναι πως ο κβαντικός υπολογιστής μπορεί να κάνει πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα, κάνοντας τον έτσι πολύ πιο γρήγορο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο στον συγκεκριμένο αλγόριθμο της Google.

    Στο τεστ ταχύτητας, ο D-Wave Two κοντραρίστηκε με ένα συνηθισμένο PC. Υπήρχαν στιγμές όπου ο D-Wave αποδείχθηκε ελαφρώς γρηγορότερος στη λύση προβλημάτων, όμως σε άλλες ήταν πιο αργός από το PC. Ακόμη και για τα σημεία όπου ήταν πιο γρήγορος όμως, εάν υπολογίσουμε τον χρόνο που απαιτείται για την διαμόρφωση του D-Wave έτσι ώστε να τρέξει τον αλγόριθμο (κάτι που δε χρειάζεται στο PC), το PC φαίνεται πάλι ταχύτερο. Το ίδιο απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα από την χρήση του πάνω σε δεδομένα της NASA για την αποστολή Kepler, που αφορά την αναζήτηση για εξωπλανήτες. Οι επιστήμονες ήλπιζαν πως ο κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ανακαλύψει πλανήτες που αυτοί δεν μπόρεσαν, όμως ο D-Wave δεν έβγαλε κανένα νέο συμπέρασμα.

    Ωστόσο, η Google φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ταχύτητα, καθώς θεωρεί τις δυνατότητες του D-Wave πάνω στην εκπαίδευση μηχανών πολύ σημαντικότερες. Η εταιρεία έτρεξε επιτυχώς τον αλγόριθμο εντοπισμού blink στο Google Glass στον κβαντικό υπολογιστή προτού αυτή η δυνατότητα δόθηκε στο κοινό μέσω των τελευταίων ενημερώσεων.

    Αυτή η επιστημονική περιοχή είναι σχετικά νέα, και όπως πάντα, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν κατανοούμε. Η D-Wave πάντως δεν αγχώνεται: μέσα στον χρόνο θα κυκλοφορήσει νέος κβαντικός υπολογιστής 1.000 qubit (ο D-Wave Two είναι 512 qubit) και πιστεύουν πως αυτός θα μπορέσει να κατατροπώσει έναν κλασικό υπολογιστή.




1 σχόλιο: