Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Προφυλακτικά από ... γραφένιο!




    Τι χειρότερο από ένα σπασμένο προφυλακτικό; Πως λοιπόν μπορείς να φτιάξεις ένα προφυλακτικό που δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ; Μα φυσικά, με το πιο λεπτό, ελαστικό αλλά και πιο ισχυρό υλικό... το γραφένιο!

    Στον κόσμο του σχεδιασμού προφυλακτικών, καλύτερο σημαίνει πιο δυνατό αλλά και πιο λεπτό. Ε λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό και λεπτό από το γραφένιο, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιστήμονες ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν στα προφυλακτικά του μέλλοντος! Το γραφένιο όχι μόνο είναι άφθαρτο και έχει πάχος μόλις ενός ατόμου, αλλά έχει επίσης μεγάλη αγωγιμότητα - κάτι που σημαίνει πως η θερμότητα που παράγεται από το σώμα κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να μεταφερθεί καλύτερα. Η Gates Foundation μόλις πρόσφερε επιδότηση  100.000$ σε μια ομάδα από το University of Manchester που προσπαθεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

"Σήμερα, οι άνθρωποι οραματίζονται την χρήση γραφενίου σε οθόνες κινητών τηλεφώνων, σε συσκευασίες τροφίμων και σε χημικούς αισθητήρες," αναφέρει ο Dr. Aravind Vijayaraghavan, επιστήμονας τεχνολογίας υλικών που ηγείται της έρευνας. "Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί επιτυχής, θα έχουμε βρει μια χρήση του γραφενίου που θα επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή με τον πιο άμεσο τρόπο."

    Το γραφένιο όμως, δεν αποτελεί το μόνο υλικό που ερευνάται για την κατασκευή καλύτερων προφυλακτικών. Η Gates Foundation έδωσε συνολικά 11 επιδοτήσεις από 100.000$ καθεμία, σε ομάδες επιστημόνων ανά τον κόσμο που εργάζονται πάνω σε νέες τεχνολογίες προφυλακτικών. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν ένα μοντέλο από τη Νότια Αφρική, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να το ανοίξεις και να το φορέσεις με μία κίνηση. Ένα άλλο σχέδιο προέρχεται από το University of Cambridge και αφορά ένα προφυλακτικό το οποίο στενεύει κατά τη διάρκεια του σεξ. Μερικές από τις πρωτότυπες ιδέες είναι πιο περίεργες : μια ιδέα από το San Diego περιλαμβάνει την κατασκευή ενός προφυλακτικού από λεπτές ίνες κολλαγόνων από ιστό αγελάδας για μια "πιο φυσική αίσθηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου