Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ερευνητές του Harvard παρουσιάζουν το μικρότερο drone




    Ο αγώνας για τη δημιουργία του μικρότερου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) έχει ξεπεράσει ακόμη έναν στόχο, χάρη στην πρωτοποριακή εργασία μιας ομάδας ερευνητών στο τμήμα School of Engineering and Applied Sciences του Harvard. Μετά από χρόνια δουλειάς, η ομάδα παρουσίασε επιτέλους βίντεο με αυτό που αποκαλεί RoboBee.



    Oνομάστηκε έτσι, επειδή το μέγεθος του και η εμφάνισή του θυμίζει έντομο. Το RoboBee έχει δύο μεμβράνες, σαν φτερά, που ανεβοκατεβαίνουν 120 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντάς του να αιωρείται και να πετά με χαμηλές ταχύτητες. Εξαιτίας του εξαιρετικά μικρού μεγέθους του, οι κατασκευαστές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ταινίες κεραμικών, που ονομάζονται πιεζοηλεκτρικοί ενεργοποιητές, οι οποίοι διαστέλλονται ή συστέλλονται όταν εφαρμόζεται ένα ηλεκτρικό πεδίο, με σκοπό να ξεκινήσει το ρομπότ να πετά.

    Εξηγώντας τη διαδικασία, ο Kevin Y. Ma, ένας από τους προγραμματιστές, είπε, "Τα μεγάλα ρομπότ μπορούν να τρέξουν με ηλεκτρομαγνητικούς κινητήρες, αλλά σε αυτή τη μικρή κλίμακα έπρεπε να καταλήξουμε σε μια εναλλακτική λύση ..."

    Φυσικά, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί το RoboBee είναι η κατασκοπεία, όμως η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι μπορεί να προσφέρει βοήθεια και σε τομείς όπως η παρακολούθηση του περιβάλλοντος και η αναζήτηση-διάσωση αγνοούμενων. Μπορείς να δεις τη δόξα του RoboBee στο παρακάτω βίντεο:



            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου