Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ένα από τα πιο γρήγορα ρομπότ, μια κατσαρίδα!





    Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανατριχιαστικό πράγμα στο σπίτι, που προκαλεί τέτοιο τρόμο, όπως η κατσαρίδα που πετάγεται από μια σκοτεινή γωνία και τρέχει δεξιά αριστερά. Με παρόμοιο τρόπο η VelociRoACH, είναι μια ρομποτική κατσαρίδα, μήκους 10 εκατοστών, η οποία με τα 6 ποδαράκια της τρέχει γύρω γύρω στο πάτωμα, πιάνοντας ταχύτητες μέχρι και 10 km/h (!!), καθιστώντας την ένα από τα πιο γρήγορα ρομπότ σήμερα!



   Αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί τα έξι πόδια της τόσο γρήγορα που χτυπούν το έδαφος 15 φορές το δευτερόλεπτο. Τα τρία πόδια της παραμένουν σταθερά στο έδαφος, σχηματίζοντας ένα είδος τρίποδα. Όσον αφορά τα εμπόδια που συναντά, η κατσαρίδα αφού κουτουλήσει πάνω τους με το κεφάλι, πραγματοποιεί άλματα με μια μικρή γωνία αρκετή για να τα ξεπεράσει.

   Η VelociRoACΗ είναι ήδη πιο γρήγορη από την οργανική ομόλογό της, αλλά ο Duncan Haldane δεν πρόκειται να σταματήσει από τώρα την ανάπτυξή της. Το επόμενο βήμα είναι να κάνει το δημιούργημά του αθάνατο και αναίσθητο στο πάτημα-χτύπημα του ποδιού, κατασκευάζοντας το από υλικά κατάλληλα να επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα μετά από οποιαδήποτε παραμόρφωση. Η τεχνητή κατσαρίδα σίγουρα δεν φαίνεται τόσο χαζή και βρώμικη όσο η πραγματική, όμως και πάλι ο τρόπος που κινείται δεξιά αριστερά είναι αποκρουστικός!



            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου