Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Τα μυστικά του Chrome





    Αν ακόμα χρησιμοποιείς Internet Explorer μάλλον κάτι κάνεις λάθος. 
Αν δεν αλλάζεις τον Mozilla Firefox μην μπεις στην διαδικασία να διαβάσεις παρακάτω. 
Αν όμως χρησιμοποιείς τον Google Chrome για να σερφάρεις εδώ είναι μερικά μυστικά, για να βελτιώσεις και να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες του πιο γρήγορου browser.



Συντομεύσεις


    Ένα από τα βασικότερα πράγματα στην χρήση προγραμμάτων, από τα Windows μέχρι τον browser σου, είναι η χρήση συντομεύσεων, αφού εξοικονομείς πολύ χρόνο. Μερικές από τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις του Chrome:

Ctrl+N: Ανοίγει νέο παράθυρο.
Ctrl+Τ: Ανοίγει νέα καρτέλα.
Ctrl+Shift+N: Ανοίγει ένα νέο παράθυρο σε incognito mode, για να κάνεις τις πονηριές σου.
Ctrl+Shift+Τ: Επαναφέρει την τελευταία καρτέλα που έκλεισες, με όριο μέχρι 10 καρτέλες.
Alt+F ή Alt+E: Ανοίγει το Μενού του Chrome.
Ctrl+Shift+Β: Ανοίγει η μπάρα με τους Σελιδοδείκτες σου.
Ctrl+H: Ανοίγει το Ιστορικό.
Ctrl+J: Ανοίγει τις Λήψεις.
Shift+Esc: Ανοίγει την Διαχείριση Εργασιών του Chrome, έτσι ώστε να δεις πόσους πόρους χρησιμοποιεί η κάθε καρτέλα σου.


Αλλαγή του εικονιδίου


    Δεν βοηθάει κάπου, παρά μόνο στην εμφάνιση, καθώς μπορείς να αντικαταστήσεις το εικονίδιο του Chrome με ένα αντίστοιχο χρυσό

  • Δεξί κλικ στο εικονίδιο του Chrome στην επιφάνεια εργασίας.
  • Επέλεξε Ιδιότητες.
  • Στην καρτέλα Συντόμευση επέλεξε Αλλαγή Εικονιδίου.
  • Διάλεξε το χρυσό εικονίδιο και πάτα ΟΚ, και εφαρμογή.


Σελιδοδείκτες και Favicons


    Ένα από τα πλεονεκτήματα του Chrome είναι ότι προσφέρει ένα καθαρό interface, ενώ προσφέρει και πολλές βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα. Ένας τρόπος είναι η χρήση των γνωστών ως Favicons στην μπάρα με τους Σελιδοδείκτες σου. Η μπάρα αυτή βρίσκεται κάτω από το πλαίσιο της διεύθυνσης. Αν δεν βρίσκεται πάτησε Ctrl+Shift+B για να εμφανιστεί ή πήγαινε στο Μενού      - το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά στην οθόνη- και μετά Σελιδοδείκτες-> Εμφάνιση γραμμής σελιδοδεικτών.

    Τώρα, το επόμενο βήμα είναι να εμφανίζονται μόνο τα favicons, έτσι ώστε να εξοικονομήσεις χώρο. Για να το κάνεις αυτό:

  • Δεξί κλικ σε έναν από τους σελιδοδείκτες σου (βρίσκονται όλοι στην μπάρα σελιδοδεικτών).
  • Κλικ στο Επεξεργασία.
  • Στο πλαίσιο Όνομα, σβήσε ότι υπάρχει.


Αρχικές Σελίδες


    Γιατί να συμβιβαστείς με μία και μοναδική αρχική σελίδα, όταν μπορείς να έχεις περισσότερες; Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σελίδες που επισκέπτεσαι κάθε φορά που χρησιμοποιείς το PC σου. Στον Chrome μπορείς εύκολα να επεξεργαστείς πολλαπλές αρχικές σελίδες:
  • Κλικ στο Μενού
  • Κλικ στις Ρυθμίσεις
  • Στην κατηγορία Κατά την Εκκίνηση διάλεξε "Ανοίξτε μια συγκεκριμένη σελίδα ή ένα σύνολο σελίδων." 
  • Κλικ στο Ορισμός Σελίδων και γράψε τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες.


Δημιουργία Προφίλ


    Μέχρι πρόσφατα η δημιουργία πολλαπλών χρηστών του Chrome στο ίδιο PC δεν ήταν πολύ απλή. Τώρα όμως, μπορείς να δημιουργήσεις πανεύκολα έναν νέο χρήστη του browser:

  • Κλικ στο Μενού.
  • Κλικ στις Ρυθμίσεις.
  • Στην κατηγορία Χρήστες, πάτησε το Δημιουργία νέου χρήστη.
  • Δημιούργησε το δικό σου προφίλ, επιλέγοντας όνομα και εικονίδιο της αρεσκείας σου.
    Αυτό δεν προσφέρει καμία ρύθμιση ασφαλείας, αλλά βοηθά πολύ όταν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο άτομο τον υπολογιστή. Κάθε προφίλ είναι συγχρονισμένο και συνδεδεμένο με τα αντίστοιχα Google Accounts, κι έτσι όταν αλλάζει ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει συνεχώς Log in- Log out από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αρκεί να αλλάξεις προφίλ πατώντας πάνω αριστερά στο προσωπάκι και επιλέγοντας το δικό σου, ή απλά χρησιμοποιώντας την συντόμευση Ctrl+Shift+M.


Επεκτάσεις


    Επίσης, υπάρχουν πολλές επεκτάσεις για τον Chrome, που είναι διαθέσιμες στο site της Google. Οι επεκτάσεις προσφέρουν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες, που μπορεί να χρειάζεται ο κάθε χρήστης. Μερικές από αυτές είναι:

AdBlock: Η πιο χρήσιμη και διάσημη επέκταση του Google Chrome. Εξαφανίζει όλες τις διαφημίσεις από τις ιστοσελίδες!

Awesome New Tab Page: Όποτε ανοίγεις νέα καρτέλα εμφανίζει μια καρτέλα στο Metro style των Microsoft Windows 8, η οποία είναι διαχωρισμένη σε διάφορα κομμάτια και περιλαμβάνει μια σειρά από widgets και links.

Buffer: Αν χρησιμοποιείς μανιωδώς Twitter, Facebook, LinkeIn και τα λοιπά site κοινωνικής δικτύωσης, αυτή η επέκταση θα σου φανεί πολύ χρήσιμη, καθώς βοηθά την ροή των μηνυμάτων.

Too Many Tabs: Αν συνηθίζεις να ανοίγεις καμιά 50αριά καρτέλες, για να μην χάνεσαι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την επέκταση. Βοηθά στο άνοιγμα των καρτελών και την αναζήτηση αυτής που ψάχνεις.

Print Friendly & PDF: Αν εκτυπώνεις πολλές ιστοσελίδες, είναι άκρως απαραίτητο. Σου επιτρέπει να αφαιρείς άχρηστο περιεχόμενο, όπως διαφημίσεις και χώρο που ξοδεύει πολύ χαρτί και μελάνι.

Pacman: Όταν είσαι στην δουλειά, πρέπει να αξιοποιήσεις σωστά τον χρόνο σου, αντί να καίγεσαι στον Ναρκαλιευτή και την Πασιέντζα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου