Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων από την Hitachi






    Τα δεδομένα, όπως όλα τα πράγματα, αργά ή γρήγορα πεθαίνουν. Η μουσική, οι ταινίες, τα έγγραφα σου. Η Hitachi όμως ισχυρίζεται πως έχει δημιουργήσει μια γυάλινη πλάκα από χαλαζία που μπορεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα για πάντα.




    Τα CD και οι σκληροί δίσκοι μπορούν να ζήσουν μόνο για μερικές δεκαετίες ή έναν αιώνα το πολύ. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να αντέξει ακραίες και αντίξοες συνθήκες, χωρίς υποβάθμιση, σχεδόν για πάντα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε δυαδική μορφή με κουκκίδες μέσα σε ένα λεπτό φύλλο από γυαλί χαλαζία, και διαβάζονται με ένα κανονικό οπτικό μικροσκόπιο.

Η πρωτότυπη συσκευή αποθήκευσης είναι τετράγωνη, με πλευρά 2 εκατοστά και μόλις δύο χιλιοστά πάχος και είναι κατασκευασμένη από γυαλί χαλαζία, ένα εξαιρετικά σταθερό και ελαστικό υλικό, που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται δοχεία και άλλα όργανα εργαστηριακής χρήσης.
Το τσιπ, το οποίο είναι ανθεκτικό σε πολλά χημικά και δεν επηρεάζεται από ραδιοκύματα, μπορεί να εκτεθεί απ' ευθείας σε φλόγες υψηλής θερμοκρασίας. Θερμάνθηκε στους 1.000 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον δύο ώρες χωρίς να υποστεί βλάβη.


    Το υλικό, το οποίο είναι επίσης και αδιάβροχο, έχει τέσσερα στρώματα κουκκίδων, που μπορούν να αποθηκεύουν 40 megabytes ανά τετραγωνική ίντσα (περίπου η πυκνότητα ενός CD μουσικής), αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να προσθέσουν ακόμα περισσότερα στρώματα. Αποθήκευση σε γυαλί, λοιπόν. Κάτι που ακούγεται τόσο εύθραυστο, είναι στην πραγματικότητα το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου