Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Σφαιρικοί Ηλιακοί Συλλέκτες με αυξημένη απόδοση





    Συνήθως τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ορθογώνια και μοιάζουν με έναν πίνακα καθρέφτη. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας André Broessel όμως, είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα σφαιρικό ηλιακό συλλέκτη, που είναι όμορφος και πιο αποτελεσματικός!



    Οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες, που θα δεις στην σκεπή ενός σπιτιού ή σε ένα χωράφι, έχουν νότιο προσανατολισμό, λειτουργούν αρκετά καλά και είναι η πιο φθηνή λύση. Ακόμη, υπάρχουν φωτοβολταϊκά, τα οποία ακολουθούν τον ήλιο, έτσι ώστε να κερδίζουν πολύ σε απόδοση αλλά να είναι αρκετά πιο ακριβά.

    Αυτές οι ηλιακές σφαίρες τώρα, είναι τεράστιοι σφαιρικοί φακοί, που είναι από συμπαγές γυαλί ή γεμίζουν με νερό. Το σχήμα και το υλικό τους, τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν όλο το φως, ακόμη κι αυτό που προέρχεται από διάχυση, σε μια συγκεντρωμένη δέσμη. Με έναν κινούμενο ηλιακό συλλέκτη στο εσωτερικό, ο οποίος εντοπίζει και ακολουθεί αυτή την ακτίνα, η απόδοση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο . Η αύξηση είναι περίπου 35%.

    Όμως, το βασικό μειονέκτημα είναι πως αυτοί οι σφαιρικοί ηλιακοί συλλέκτες ζυγίζουν από μερικές εκατοντάδες κιλά μέχρι δυο τόνους. Σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που χρησιμοποιούμε σήμερα και ζυγίζουν 3-4 κιλά, το μεγάλο βάρος τους καθιστά τη χρησιμοποίησή τους δύσκολη και μη πρακτική προς το παρόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου