Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστήμονες χαρτογράφησαν την κίνηση των σπερματοζωαρίων σε 3D





    Επιστήμονες παρακολούθησαν επιτέλους τον δρόμο που ακολουθούν τα σπερματοζωάρια. Είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφήθηκε με επιτυχία σε 3D η πορεία που ακολουθεί το σπέρμα, και αποκαλύφθηκαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κίνησή του!


    O Aydogan Ozcan, είναι ο αρχηγός της μελέτης του σπέρματος, και μαζί με την ομάδα του τοποθέτησαν σπέρμα σε ένα τσιπ πυριτίου με αισθητήρες, και με μπλε LED φώτα από διαφορετικές κατευθύνσεις, κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πορεία των σπερματοζωαρίων και να την σχεδιάσουν σε 3D. Σύμφωνα με το National Geographic:

Η συντριπτική πλειοψηφία των σπερματοζωαρίων ακολούθησε μια "τυπική" πορεία, περισσότερο ή λιγότερο μια ευθεία γραμμή. Μερικά όμως, κολυμπούσαν σε μια ελικοειδή πορεία, ενώ άλλα χαρακτηρίστηκαν "υπερκινητικά", λόγω σπασμωδικών αλλαγών στην κατεύθυνσή τους, που μερικές φορές παρέκκλιναν τόσο πολύ που κινούνταν προς την ανάποδη κατεύθυνση.

    Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις αλλαγές στην κίνηση τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως, να ξέρουμε πως τελικά, τα σπερματοζωάρια δεν κάνουν αγώνα να φτάσουν στον τερματισμό, αφού μερικά από αυτά απλά γουστάρουν να βολτάρουν τριγύρω!



            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου