Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πολιτικοί Μηχανικοί VS Πυργάκια στην Άμμο!





















    Όλοι ξέρουν πως το μυστικό για την ανοικοδόμηση κάστρου στην άμμο είναι η προσθήκη λίγου νερού. Αλλά, από τη μια αν βάλεις λίγο νερό, η άμμος είναι άχρηστη, από την άλλη αν βάλεις πολύ νερό, το κάστρο βαραίνει και υπάρχουν καταστροφικές κατολισθήσεις. Ευτυχώς, επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό πίσω από τα πυργάκια στην άμμο.

    Αν και ακούγεται χαζό και επιπόλαιο, η δημιουργία μιας καλής δομής από άμμο είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για τους πολιτικούς μηχανικούς. Γι'αυτό, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Daniel Bonn, από το Εργαστήριο Φυσικής Στατιστικής στο Παρίσι ( Laboratory of Physical Statistics), έκανε μια σειρά από θεωρητικά και πρακτικά πειράματα πάνω στα κάστρα από άμμο.

    Μελετώντας διαφορετικά επίπεδα υγρασίας στην άμμο, προσπάθησαν να χτίσουν όσο πιο ψηλούς πύργους γίνεται. Τελικά, ανακάλυψαν πως υπάρχει μια βέλτιστη υγρασία άμμου: για να οικοδομήσεις το απόλυτο κάστρο στην άμμο, αυτό πρέπει να περιέχει 99% άμμο, και μόλις 1 τοις εκατό νερό!

    Έπειτα, η ομάδα εργάστηκε στο πώς το μέγιστο ύψος του κάστρου ποικίλλει ανάλογα με το πλάτος του. Αν φανταστείς τέλεια κυλινδρικούς πύργους από άμμο, το ύψος επηρεάζεται με συγκεκριμένο τρόπο από την ακτίνα της βάσης του πύργου. Όσο πιο πλατύς γίνεται ο πύργος, τόσο μικραίνει ο λόγος του ύψους, στο οποίο μπορεί να φτάσει, προς την ακτίνα της βάσης.

Η ομάδα, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της μελέτης, κατάφερε να κατασκευάσει έναν πύργο στην άμμο με ακτίνα βάσης 20 εκατοστά και ύψος 2.5 μέτρα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου