Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Νέα μέθοδος για την συλλογή δαχτυλικών αποτυπωμάτων







    Τα δαχτυλικά αποτυπώματα βρίσκονται παντού, όμως είναι δύσκολο να τα δούμε. Παραδοσιακές μέθοδοι συλλογής τους περιλαμβάνουν, συνήθως, κάποιο είδος σκόνης, και μπορεί κάποιο πολύτιμο τμήμα τους να καταστραφεί την ώρα που παίρνεται το δείγμα. Ερευνητές, όμως, ανακάλυψαν μια νέα διαδικασία που ονομάζεται  ηλεκτροχημειοφωταύγεια (electrochemiluminescense), κατά την οποία γεμίζουν το αποτύπωμα με χημικά και το ηλεκτρίζουν μέχρι να λάμψει.

    Η διαδικασία, όπως εξηγείται στο PhysOrg, λειτουργεί ως εξής:



Το δείγμα μεταφέρεται σε ένα φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα, που χρησιμεύει ως ηλεκτρόδιο, κι εκεί προστίθεται σε αυτό ένας συνδυασμός από ρουθήνιο και τριπροπυλαμίνη. Στη συνέχεια, ενεργοποιείται η μεταφορά ρεύματος, η λιπαρή ουσία που υπάρχει στο δαχτυλικό αποτύπωμα, μπλοκάρει το ρεύμα του ηλεκτροδίου, και έτσι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα αρνητικό του αποτυπώματος, που λάμπει.

    Έτσι, η διαδικασία αυτή παρέχει μια πολύ λεπτομερή εικόνα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την εγκληματολογική έρευνα, ειδικά όταν υπάρχει μόνο ένα τμήμα του δαχτυλικού αποτυπώματος. Τα δείγματα μπορούν, επίσης, να φωτογραφηθούν με μια κάμερα CCD, κι έτσι είναι πολύ εύκολο να αρχειοθετηθούν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου