Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μάθε, ενώ κοιμάσαι!







    Γενικά, ο ύπνος θεωρείται χάσιμο χρόνου. Είναι μια βασική ανάγκη, αλλά κατά την διάρκειά του δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Μια νέα μελέτη όμως, δείχνει πως ο άνθρωπος είναι δυνατόν να μάθει πράγματα, ενώ δεν έχει τις αισθήσεις του, κάνοντας για πρώτη φορά χρήσιμο τον ύπνο!



    Ο όρος «μαθαίνει», δυστυχώς εφαρμόζεται με έναν τρόπο που δεν είναι πιθανό να σε βοηθήσει να περάσεις τα μαθήματα της εξεταστικής. Η μέθοδος βασίζεται στην τεχνική Pavlovian: o Pavlov χτυπούσε ένα καμπανάκι κάθε φορά που ήταν η ώρα να ταϊσει τα σκυλιά του, έτσι ώστε τα σκυλιά να συνδέσουν αυτό τον ήχο με το φαγητό. Ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που χτυπούσε το καμπανάκι, τα σκυλιά γυρνούσαν δεξιά αριστερά και τους έτρεχαν τα σάλια!

    Αυτό το κόλπο λειτουργεί και για τους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν είσαι ξύπνιος. Η μελέτη έγινε
από τον Anat Arzi στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε πως κατάφερε να περάσει πληροφορίες στο υποσυνείδητο ανθρώπων και να τις συνδέσει με απάλους τόνους και δυσάρεστες ή ευχάριστες μυρωδιές, επειδή για την επεξεργασία τους δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ξύπνιος. Το αποτέλεσμα φάνηκε παρατηρώντας την αναπνοή: όταν ο άνθρωπος αισθανόταν μια ευχάριστη μυρωδιά, ανέπνεε αργά και βαθιά, ενώ αν η μυρωδιά ήταν δυσάρεστη, η αναπνοή γινόταν γρήγορη και ρηχή. Μετά από λίγο μάλιστα, δεν χρειαζόταν καμία μυρωδιά για να μεταβληθεί η αναπνοή, αλλά αρκούσε και μόνο ο κατάλληλος ηχητικός τόνος.

    Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να αναγνωρίζει και (σε κάποιο βαθμό) να επεξεργάζεται εξωτερικά ερεθίσματα, ακόμα και όταν είμαστε κοιμισμένοι. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, τι γίνεται όμως αν θέλεις να μάθεις ένα μάθημα ενώ κοιμάσαι;

    O Arzi πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα, μπορούμε να μάθουμε και πιο σύνθετες πληροφορίες ενώ κοιμόμαστε:

 
"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις το βιβλίο κάτω από το μαξιλάρι πριν κοιμηθείς, και το πρωί να ξέρεις τα πάντα. Θα υπάρξουν σαφή όρια σχετικά με το τι μπορείς να μάθεις στον ύπνο σου, αλλά εικάζω πως είναι αρκετά παρισσότερα από αυτά που έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα."


 

1 σχόλιο: