Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Φουκουσίμα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφή

   





    Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011 απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως έγινε και με επιζώντες άλλων μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων.

    Ιάπωνες ερευνητές δήλωσαν πως δείγματα από πεταλούδες της περιοχής Φουκουσίμα παρουσιάζουν τόσο σωματικές όσο και γενετικές ανωμαλίες, λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία. Το χειρότερο είναι, πως οι ανωμαλίες χειροτερεύουν όσο περνά ο χρόνος. Οι πεταλούδες που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2011 έχουν πιο σοβαρές βλάβες απ' ότι αυτές που συλλέχθηκαν δυο μήνες μετά το ατύχημα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κατά το παρελθόν τέτοιοι τύποι μεταλλάξεων παρατηρήθηκαν και σε ανθρώπους.








    Στο ατύχημα του Τσερνομπίλ, οι αλλαγές στη σύνθεση τόσο των ειδών διατροφής όσο και του εδάφους της Γης, προκάλεσαν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδή και των λεμφαδένων. Ομοίως, παρατηρήθηκε αύξηση στα περιστατικά του καρκίνου, μετά την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

    Οι ερευνητές βέβαια είναι διστακτικοί στο να πουν πως οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία είναι καταδικασμένοι. Όπως τονίζουν, οι επιπτώσεις των χαμηλών δόσεων ακτινοβολίας "είναι ακόμα θέμα συζήτησης."

 Μπορεί οι μεταλλάξεις των πεταλούδων να μην είναι κάτι που φέρνει πανικό, αλλά σίγουρα δεν είναι μια καλή είδηση.



    Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της αλιείας γύρω από τη Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκαν συγκλονιστικές ποσότητες καισίου-137:



    Τα ψάρια που πιάστηκαν 20 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα την 1η Αυγούστου, αναλύθηκαν από την Tokyo Electric Power Co (TEPCO) και τα αποτελέσματα είναι τρομερά: ανακαλύφθηκαν 25.800 μονάδες μπεκερέλ καισίου ανά κιλό - 258 φορές πάνω από το αποδεκτό επίπεδο για κατανάλωση. Το προηγούμενο ρεκόρ στα ψάρια και οστρακοειδή από την Φουκουσίμα ήταν 18700 μπεκερέλ, και είχε ανιχνευθεί σε σολομούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας της κυβέρνησης.



    Οι αρχές πιστεύουν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, κι έτσι επέτρεψαν στους ψαράδες να αρχίσουν πάλι να δουλεύουν, δοκιμαστικά, με την προϋπόθεση ότι θα ψαρεύουν τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή της καταστροφής και θα αλιεύουν μόνο οστρακοειδή. Μέχρι στιγμής, τα πειραματικά αλιεύματα φαίνονται σχετικά καθαρά. Όλοι στην περιοχή θέλουν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με συγκρατημένη αισιοδοξία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου