Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ηλεκτρονικά μικροτσίπ αντί για χάπια!






    Δεν είναι καλή ιδέα να καταπίνεις ηλεκτρονικά τσιπάκια. Δεν έχουν καλή γεύση και μπορούν να σου προκαλέσουν πρόβλημα αργότερα. Αυτά τα χάπια, αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μπορούν να φαγωθούν και να λειτουργούν μέσα από το σώμα σου, μεταδίδοντας ιατρικά δεδομένα απευθείας στο τηλέφωνό σου!

    Δυστυχώς, αυτά τα χάπια δεν είναι σχεδιασμένα να συνδεδούν με το εσωτερικό σου και να σε μεταμορφώσουν σε κάποιο είδος cyborg. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η Proteus Digital Health αναπτύσσει ένα σύστημα, που μπορεί να ελέγχει εάν και πότε παίρνεις τα φάρμακά σου.

    Οι μισοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή δεν την λαμβάνουν κατάλληλα, γιατί είτε ξεχνούν κάποια δόση είτε κάνουν λάθος στην ώρα. Στις περιπτώσεις των αντιβιοτικών, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Έτσι, έρχονται τα φαγώσιμα ηλεκτρονικά, τα οποία εισάγονται στο χάπι και επιτρέπουν στους γιατρούς να ελέγχουν ότι παίρνεις τη σωστή δόση στον σωστό χρόνο.
   
    Το μικροτσίπ "Πρωτέας" είναι εύπεπτο και αποτελείται από ίχνη πυριτίου, μαγνησίου και χαλκού. Όταν καταπίνεις ένα, το οξύ στο στομάχι προκαλεί στο μικροτσίπ ένα μικροσκοπικό σήμα τάσης, που είναι ανιχνεύσιμο από ένα ειδικό έμπλαστρο στο δέρμα. Αυτό στέλνει τότε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στο κινητό σου, το οποίο δρομολογείται στον γιατρό σου και τον ενημερώνει ότι πήρες το χάπι σου σωστά.

    Σαφώς, αυτή η τεχνολογία έχει απίστευτες δυνατότητες και προοπτικές, και όχι μόνο στην κατηγορία των φαρμακευτικών αγωγών: ίσως μια μέρα το σύνολο των τροφίμων να περιέχει αυτά τα μικροτσίπ, που θα σου επιτρέπουν να παρακολουθείς σχολαστικά ό,τι τρως. Ακούγεται κάπως απειλητικό, αλλά οι κακές διατροφικές συνήθειες γίνονται σοβαρό πρόβλημα υγείας μετά από κάποια χρόνια, ενώ αν είχες μια εφαρμογή στο κινητό σου, θα σε ενημέρωνε ότι χρειάζεσαι περισσότερες βιταμίνες, λιγότερα λιπαρά κλπ. και θα σου χάριζε μια πιο υγιή ζωή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου