Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

5 επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το ποτό






Το ποτό είναι μέσα στη ζωή:
 Όταν είσαι χαρούμενος πίνεις, επειδή έχεις όρεξη.
Όταν είσαι λυπημένος, πίνεις για να αποκτήσεις!



Κανείς όμως δεν ξέρει τα πάντα για το ποτό.


5 στοιχεία με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με το αλκοόλ:




1) Το αλκοόλ είναι φάρμακο!


    Ναι, είναι. Το αλκοόλ είναι αντισηπτικό, και οι τανίνες του κρασιού κάνουν καλό στην καρδιά. Ακόμα και επίσημα, το αλκοόλ θεωρείται φάρμακο από τις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες. Σύμφωνα με το "Eγχειρίδιο των Χρήσιμων Ναρκωτικών" της Κρατικής Ιατρικής Εξέτασης για την έκδοση αδειών:

"Η αιθανόλη είναι ένα ναρκωτικό, που σε υπερβολικές δόσεις παραλύει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, επηρεάζουν την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος και διαστέλλουν τα δερματικά και οργανικά κύτταρα. Η αλκοόλη χρησιμοποιείται επίσης ως διαχεόμενο διεγερτικό, διουρητικό, εφιδρωτικό και υπνωτικό. Επίσης, χρησιμοποιείται ως διαλύτης και μπορεί να χορηγηθεί ως φάρμακο!"


2) Το αλκοόλ μπορεί να πιάσει φωτιά ανά πάσα στιγμή



    Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο δύσκολο είναι να πάρει φωτιά το αλκοόλ; Παλιότερα, για να γίνει ο έλεγχος σχετικά με το πόσο αυθεντικό και περιεκτικό σε αλκοόλ είναι το ουίσκι, το έχυναν πάνω σε λίγο μπαρούτι. Αν το ουίσκι καιγόταν και το μπαρούτι έπιανε φωτιά, το ουίσκι αποδεικνυόταν γνήσιο. Δηλαδή, αυτό σήμαινε περίπου 49,5% αλκοόλ. Σήμερα όμως, γνωρίζουμε πολλούς παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το σημείο ανάφλεξης του ποτού.

    Στην πραγματικότητα δεν αναφλέγεται το ποτό που βρίσκεται στην υγρή μορφή. Είναι οι ατμοί που αναφλέγονται. Περισσότερο αλκοόλ σημαίνει περισσότεροι ατμοί ,ανάλογα με τη θερμοκρασία. Έτσι, μια βότκα 80% αλκοόλ δεν καίγεται σε θερμοκρασία δωματίου, αν όμως πλησιάσεις έναν αναπτήρα, η αυξημένη θερμοκρασία δημιουργεί ατμούς, οι οποίοι έπειτα αναφλέγονται.



3) Υπάρχουν 4 επτάκις εκατομμύρια αλκοόλ στο διάστημα!



    Το 2006, οι αστρονόμοι άρχισαν να ανακαλύπτουν μεγάλα σύννεφα αλκοόλ να επιπλέουν στα πέρατα του διαστήματος. Κάποια από αυτά τα σύννεφα καλύπτουν 288 δισεκατομμύρια μίλια. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από μεθανόλη. Εδώ στη Γη, η μεθανόλη είναι ένα υποπροϊόν της απόσταξης, και είναι πολύ δηλητηριώδες. Παρ' όλ' αυτά, οι λαθρέμποροι αλκοολούχων ποτών στην πραγματικότητα προσθέτουν μεθανόλη, για να σε χτυπάει πιο πολύ το ποτό (aka μπόμπα), κάτι που όμως προκαλεί προβλήματα υγείας.

    Κανείς δεν ξέρει πόσο αλκοόλ υπάρχει ακριβώς στο διάστημα, ούτε πως βρέθηκε εκεί.. Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι πως αυτά τα σύννεφα αλκοόλ παίζουν μεγάλο ρόλο στα αστρικά φυτώρια, εκεί δηλαδή όπου διαμορφώνονται τα αστέρια. Ναι, λοιπόν. Ένα αστέρι γεννιέται, χάρη στο αλκοόλ!



4) Το αλκοόλ μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος!



    Σίγουρα έχει τύχει να κρυώνεις και να θες να πιεις ένα κονιακάκι για να ζεσταθείς. Μπορεί να νιώθεις ζεστασιά, όμως στην πραγματικότητα το αλκοόλ μειώνει την θερμοκρασία του σώματός σου. Το σώμα σου, σου λέει ψέματα!

    Όταν κρυώνεις, το αίμα απομακρύνεται από το δέρμα έτσι ώστε να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία των ζωτικών οργάνων. Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή στα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας το αίμα να ρεύσει και πάλι. Ακούγεται καλό, όμως δεν είναι. Όταν μετά το δέρμα, το αίμα επιστρέψει στα όργανά σου, έχει κρυώσει λόγω της εξωτερικής θερμοκρασίας, και ως αποτέλεσμα ρίχνει και την εσωτερική θερμοκρασία σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υποθερμίας, που μπορεί να αποβεί μοιραία. Έτσι, όταν έχει πολύ κρύο και θα συνεχίσει για ώρα να έχει κρύο, το αλκοόλ είναι μια κακή λύση. Δυστυχώς!



5) Η σαμπάνια έχει 3 φορές μεγαλύτερη πίεση από το λάστιχο του αυτοκινήτου!



    Φαντάζομαι έχει τύχει να δεις πως ανοίγει η σαμπάνια, αφού την κουνήσεις και πεταχτεί με πίεση έξω ο φελλός. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει σημαντική πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού: περίπου 90 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα (PSI). Για να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το μέσο λάστιχο ενός αυτοκινήτου έχει 30 PSI.

    Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της σαμπάνιας, είχε το παρατσούκλι Le Vin du Diable, δηλαδή "Κρασί του Διαβόλου", εξαιτίας της έκρηξης που κάνουν τα πώματα από τα μπουκάλια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η ζύμωση συνεχίζεται ακόμα και αφού εμφιαλωθεί η σαμπάνια. Έχει αποδειχθεί πως φελλοί από μπουκάλια σαμπάνιας μπορούν να εκτοξευθούν με ταχύτητα 45 μίλια την ώρα (περίπου 72km/h) . Είναι εύκολο λοιπόν να βγάλεις κανένα μάτι, γι' αυτό προσοχή! Πάντα το μπουκάλι στραμμένο σε ασφαλή κατεύθυνση. Πιάσε σφιχτά το μπουκάλι και χρησιμοποίησε αν θες και ένα πανί για να το κρατήσεις ακόμη πιο σταθερά.




Τώρα λοιπόν, αφού ξέρεις όλα αυτά, μπορείς να το παίξεις έξυπνος ελεύθερα, όταν αράζεις για ποτάκι στο μπαρ με τους φίλους σου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου