Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Εργασιακές Επιλογές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού


 
     Ποιος είναι, ακριβώς, ο τομέας εργασίας που αναλαμβάνει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός;

    Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τομείς για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό: Ενέργεια, ηλεκτρονικά, συστήματα ελέγχου, τηλεπικοινωνίες, επεξεργασία σημάτων, επιστήμη υπολογιστών κ.ά. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για ο,τιδήποτε, από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μέχρι τον έλεγχο, την εξέλιξη και την επιτήρηση της διαδικασίας κατασκευής του. Η δουλειά του ΗΜ είναι η σύλληψη ιδεών και η πραγματοποίησή τους, συνδυάζοντας τηςν τεχνολογία με την δημιουργικότητα.
    Οι ΗΜ, ουσιαστικά, χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και την τεχνολογία των υπολογιστών για να αλλάξουν και να βελτιώσουν την ζωή μας. Οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή, από μια μικρή γεννήτρια μέχρι έναν δορυφόρο, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους ΗΜ. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός θα σχεδιάσει τα στοιχεία ενός Η/Υ, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα μιας εγκατάστασης φωτισμού, θα αναπτύξει προηγμένη ιατρική τεχνολογία, θα επικοινωνήσει με τα ζώα, με τρόπους που ανακάλυψε αυτός.

Που μπορεί ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός να βρει μια θέση εργασίας;

    Στην αγορά εργασίας, το εύρος των επιλογών αντικειμένου εργασίας είναι ευρύ και έχει μεγάλη ποικιλία.
    Ένα άτομο που ενδιαφέρεται για για μια θέση εργασίας, πάνω στο αντικείμενο του ηλεκτρολόγου μηχανικού μπορεί να ψάξει αγγελίες για σχεδιαστές, ερευνητές, σχεδιαστές λογισμικού, υπεύθυνους κάποιου project. Ο ΗΜ μπορεί να αναλάβει μια θέση στην ανάπτυξη ή τον έλεγχο, όπως επίσης και το πόστο ενός ειδικευμένου επικεφαλούς μηχανικού μιας ολόκληρης εταιρείας.
    Η τεράστια ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, έχει δημιουργήσει πολλές σχετικές βιομηχανίες, κι επομένως, μεγάλη ζήτηση για ΗΜ. Από την κατασκευή μετρό και την ηλεκτροκίνηση μέχρι την παραγωγή ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται ένας ΗΜ. Ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, αέρας, νερό, βιομάζα) έχει σημειώσει τρομερή άνθηση τα τελευταία χρόνια, και παρουσιάζει πολλές μελλοντικές προοπτικές. Για παράδειγμα, όταν μια εταιρεία κατασκευάζει έναν σταθμό που παράγει 40ΜW, χρειάζεται περίπου 4000 μηχανικούς και επιστήμονες. Επίσης, η παραγωγή και χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι ένας τομέας που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.
    Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ασχολούνται, επίσης, με προβλήματα που συνδέονται με ηλεκτρικά συστήματα μεγάλης κλίμακας, όπως η μετάδοση ισχύος και ο έλεγχος κίνησης, παραγωγής, διανομής, και τις απαιτήσεις τους. Με την έλευση των ηλεκτρονικών ισχύος, ήρθε και η ανάπτυξη των σχετικών βιομηχανιών. Τα περισσότερα σημερινά gadgets και ο βιομηχανικός εξοπλισμός βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ηλεκτρονικά στοιχεία και συστήματα λειτουργικού ελέγχου.

    Ποιος μπορεί να είναι ο μελλοντικός εργοδότης;


    Πολλοί και διαφορετικοί εργοδότες προσφέρουν δουλειά σε έναν ΗΜ. Εργοδότης μπορεί να είναι μια εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών, μια εταιρεία χημικών, μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ή μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Τόσο μικρές όσο και μεγάλες εταιρείες προσφέρουν δουλειά σε ΗΜ. Θέσεις εργασίας προσφέρει ακόμα και η κυβέρνηση.
    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η δουλειά του ηλεκτρολόγου μηχανικού δεν περιορίζεται σε μια τυπική κατηγορία. 'Ενας ΗΜ μπορεί να βρει πολύ καλές ευκαιρίες ακόμα και στην διδασκαλία ή την έρευνα. Μπορεί να επιλέξει να γίνει επιχειρηματίας, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει μια στρατιωτική καριέρα. Μερικοί ΗΜ, επίσης, επιλέγους να εργαστούν ως σύμβουλοι σε εταιρείες.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για μια καλή θέση εργασίας;

   Οι απαιτήσεις είναι ξεχωριστές για κάθε διαφορετική δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές απαιτήσεις, κοινές στις περισσότερες δουλειές του τομέα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες θέσεις ηλεκτρολόγου μηχανικού απαιτούν τουλάχιστον πτυχίο bachelor. Επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι η τόσο η εμπειρία, όσο και η φαντασία.


Που μπορεί να ψάξει και να ενημερωθεί για διαθέσιμες θέσεις εργασίας;
   
    Αν και υπάρχουν αγγελίες στην εφημερίδα, είναι πιο εύκολο για έναν ΗΜ να βρει μια δουλειά με την βοήθεια του Internet. Υπάρχουν ολόκληρα site αφιερωμένα στην εργασία μηχανικών, και περιλαμβάνουν περιγραφή της δουλειάς, μισθό, στοιχεία επικοινωνίας με τον εργοδότη. Αυτά τα site είναι χρήσιμα, όχι μόνο για αυτούς που θέλουν άμεση πρόσληψη, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Φοιτητές ΗΜ μπορούν ενημερωθούν σχετικα με τις απαιτήσεις στην αγορά εργασίας και τις διαθέσιμες μελλοντικές επιλογές τους , έτσι ώστε να βρουν αυτό που τους ταιριάζει στην καριέρα ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου