Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η «γέφυρα» μεταξύ φοιτητών και εργασίας



    Η τεράστια ανάγκη που υπάρχει για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ οδήγησε όλα τα ιδρύματα να δημιουργήσουν τα Γραφεία Διασύνδεσης, τα οποία αποτελούν τη «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών και της αγοράς εργασίας.

    Σε πολλά ιδρύματα λειτουργεί και Μονάδα Διεθνούς Σταδιοδρομίας για τους νέους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και έχουν ως κύρια αποστολή την ενημέρωση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και αποστολές, εκδηλώσεις, εκδόσεις, καθώς και για όλες τις σχετικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
    Τα Γραφεία Σταδιοδρομίας τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αγωνίας που υπάρχει στους νέους πτυχιούχους για την ανεύρεση εργασίας αναβαθμίζονται συνεχώς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες των νέων ανθρώπων.
    Σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα υπάρχουν πλέον γραφεία διασύνδεσης, τα οποία στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών στους φοιτητές και αποφοίτους μέσω κυρίως της παροχής πληροφοριών σε θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν, όπως κατά κύριο λόγο η επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά και άλλα θέματα που ανακύπτουν κατά την περίοδο των σπουδών τους.
    Ο ρόλος του γραφείου συνίσταται στην παρακολούθηση της αγοράς εργασίας με συστηματικό τρόπο, έτσι ώστε να καταγράφει τις κενές και νέες θέσεις εργασίας και να πληροφορεί τους φοιτητές και τους αποφοίτους για τα απαιτούμενα εργασιακά προσόντα. Βοηθά, δε, τον φοιτητή με το να του υποδεικνύει τεχνικές ευρέσεως εργασίας.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ένα Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
  • Παρακολουθεί και καταγράφει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό (μέσω της Μονάδας Διεθνούς Σταδιοδρομίας), ώστε να διευκολύνεται ο φοιτητής στην αναζήτηση απασχόλησης.
  • Πληροφορεί τους φοιτητές για μεταπτυχιακά προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Ενημερώνει τους φοιτητές για τις διαθέσιμες υποτροφίες και τα κληροδοτήματα.
  • Συνεργάζεται και υποστηρίζει το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης.
  • Βοηθά και πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο σχετικά με τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και τη συνέντευξη επιλογής εργασίας.
  • Πληροφορεί για τη δραστηριότητα διαφόρων ερευνητικών κέντρων αλλά και δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • Διοργανώνει σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, ημέρες καριέρας, καθώς και μία σειρά άλλων εκδηλώσεων.
  • Συνεργάζεται και υποστηρίζει το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ





     Η ύπαρξη του Γραφείου Διασύνδεσης προσφέρει τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη βοήθεια   και στους φοιτητές της Ξάνθης. Το Γραφείο Διασύνδεσης μας ενημερώνει για τις δυνατότητες πρακτικής άσκησης και υποτροφίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά και για τις επιλογές που έχει ένας απόφοιτος μηχανικός του ΔΠΘ, παρουσιάζοντας εργασιακές θέσεις.
   
Επισκεφθείτε την σελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης Ξάνθης για περισσότερες πληροφορίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου