Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

14 τεχνολογικά προηγμένα μέσα για την καταπολέμηση του εγκλήματος






    Κάθε μέρα αναπτύσσονται καινούριες τεχνολογίες με σκοπό να γίνουν οι εγκληματικές δραστηριότητες πιο δύσκολες. Από την πρόβλεψη του εγκλήματος πριν ακόμα γίνει, μέχρι την έρευνα στον τόπο του εγκλήματος με νέα μέσα και εργαλεία , φαίνεται πως οι μελλοντικοί εγκληματίες θα βρουν πολλές δυσκολίες στην διαφυγή τους.

Δείτε μια λίστα από τεχνολογικά προηγμένα μέσα που είτε χρησιμοποιούνται ήδη, είτε θα βοηθήσουν στην μείωση της εγκληματικότητας στο μέλλον :






1. Χρήση Υπολογιστή για την Πρόβλεψη Εγκλήματος.





    Το αστυνομικό τμήμα του Σάντα Κρουζ χρησιμοποιεί ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο προβλέπει που και πότε θα γίνει κάποιο έγκλημα και έπειτα, ενημερώνει και στέλνει εκεί αστυνομικούς πριν συμβεί κάτι. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από μαθηματικούς, έναν ανθρωπολόγο και έναν εγκληματολόγο, μοιάζει με αντίστοιχους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται στην πρόβλεψη σεισμών. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει σε μια μείωση στις ληστείες κατά 19%.





2. Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων. 





    Αυτή η μέθοδος εφαρμόζει οπτική αναγνώριση χαρακτήρων από εικόνες, με σκοπό την ανάγνωση της πινακίδας κυκλοφορίας οχημάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις τόσο για την καταγραφή των κινήσεων του αυτοκινήτου όσο και για τον εντοπισμό ενός καταζητούμενου. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.



3. Κράνος που διαβάζει τη σκέψη




    Πολλοί εγκληματίες ξέρουν πως να κοροϊδέψουν των ανιχνευτή ψεύδους, ο οποίος δεν είναι 100% ακριβής. Τώρα όμως, η χρήση ενός κράνους-ακουστικών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μπορεί να δώσει πληροφορίες ή εικόνες που υπάρχουν μέσα στη σκέψη σου, με την μορφή αναγνωρίσιμων παλμών. Έχουμε αναφερθεί σε αυτή την τεχνολογία, που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο από την Veritas Scientific. Σε λίγα χρόνια, όταν η μέθοδος τελειοποιηθεί, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για ανάκριση από αστυνομικές αρχές.



4. Χρήση Γύρης Λουλουδιών για την Αναγνώριση Σφαίρας και Δράστη






    Οι σφαίρες που βρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος συλλέγονται και αναγνωρίζονται, σε έναν βαθμό, από ειδικές βαλλιστικές ομάδες. Όμως, ακόμη κι έτσι, δεν μπορεί να αναγνωριστεί ποιος πυροβόλησε με το όπλο. Επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα πως αν βουτήξουν τις σφαίρες σε ένα διάλυμα και μετά χρησιμοποιήσουν γύρη λουλουδιών, προσφέρονται αποδεικτικά στοιχεία DNA κατά 53% πιο αξιόπιστα. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, όμως θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές στους φόνους που γίνονται με τη χρήση όπλου.




5. Χρήση εφαρμογής Smartphone για να Δηλώσεις ένα Έγκλημα





    Στην Δυτική Virginia, αν είσαι αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος, δεν χρειάζεται να πάρεις τηλέφωνο την αστυνομία. Απλά κατέβασε την εφαρμογή Suspicious Activity Reporting Application, που είναι διαθέσιμη για iPhone και Android. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να ανεβάσεις φωτογραφίες, τοποθεσία, λεπτομερείς περιγραφές και αν το επιθυμείς έχεις την επιλογή να παραμείνεις ανώνυμος.



6. Ανιχνευτής Παρατηρητής Quod




    Ο Questionable Observer Detector (Quod) δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame, ως ένα εργαλείο για τον εντοπισμό εγκληματιών που επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Μετά από παρακολούθηση των μαγνητοσκοπημένων βίντεο από την τοποθεσία και με κατάλληλη επεξεργασία, που εκτείνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, γίνεται αναγνώριση προσώπων που εμφανίζονται συχνά στην τοποθεσία.




7. Νέες τεχνικές Ανάλυσης Διασποράς του Αίματος





    Αυτό βγήκε από το Dexter. Νέες μέθοδοι και τεχνικές στην ανάλυση της διασποράς του αίματος, χωρίς να καταστρέφονται τα αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος, κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά του εγκληματολογικού. Μια νέα υπέρυθρη κάμερα που αποκαλύπτει μικροσκοπικά ίχνη αίματος και νέες τεχνικές για την ανάλυση των ευρημάτων, το κάνουν πολύ δύσκολο πλέον για τον δολοφόνο να καλύψει τα ίχνη του.



8. Χάρτες Εικονικής Πραγματικότητας Εγκλήματος






    Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Salamanka, έχουν αναπτύξει μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία να εξάγει πληροφορίες και δεδομένα για τον τόπο του εγκλήματος μόνο από μια φωτογραφία. Στην πραγματικότητα, αυτή η τεχνική δημιουργεί ένα τρισδιάστατο χώρο εικονικής πραγματικότητας. Μπορεί να γίνει και από μια και μοναδική φωτογραφία, όμως όσες περισσότερες υπάρχουν τόσο πιο λεπτομερής είναι η εικονική κατασκευή.




9. Χρονικό Φιλτράρισμα Βίντεο






    Το βλέπουμε συνεχώς στην τηλεόραση: μια ομάδα εγκληματολογικής υπηρεσίας ( πείτε την CSI, NCIS ή όπως αλλιώς θέλετε) χρησιμοποιεί τεχνικές για την ανάλυση, μεγέθυνση και επεξεργασία βιντεοσκοπημένων δραστηριοτήτων. Στο ΜΙΤ, όμως, ερευνητές έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω. Το Eulerian Video Magnification τους μπορεί να ζουμάρει και να κατασκευάσει μια φωτογραφία σε τέτοιο βαθμό, που μπορείς να μετρήσεις τον παλμό ενός ατόμου από την φωτογραφία του χεριού του. Αυτό γίνεται χωρίζοντας τα κάθε pixel από τις φωτογραφίες, και παρατηρώντας τις αλλαγές στα χρώματά τους με τον χρόνο. 



10. Ρομπότ Καταπολέμησης του Εγκλήματος





    Ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς μη επανδρωμένα σκάφη τα τελευταία χρόνια, όμως αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια χρήσης ρομπότ από την αστυνομία κατέληξε σε σύλληψη ενός κλέφτη αυτοκινήτων. Το ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με μια ενσωματωμένη κάμερα, και χρησιμοποίησε την θερμική απεικόνιση για να εντοπίσει τον ύποπτο από την θερμότητα του σώματός του.



11. Ειδικά εξοπλισμένo Γάντι 





    Γνωστό με το όνομα Bodyguard, το ειδικό αυτό γάντι είναι εξοπλισμένο με την δική του κάμερα και ένα όπλο ακινητοποίησης. Δημιουργήθηκε από τον David Brown για να αποτρέπει καταστάσεις βίας. Το γάντι ζυγίζει λιγότερο από 1,5 κιλό και έχει ένα σκληρό προστατευτικό κάλυμμα που εκτείνεται μέχρι τον αγκώνα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στο ετήσιο εκπαιδευτικό event του U.S. Department of Justice.



12. Δαχτυλικά Αποτυπώματα Υψηλής Ανάλυσης





    Επιστήμονες του Κινέζικου εγκληματολογικού στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhoy ανακάλυψαν έναν τρόπο να απεικονίσουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τον τόπο του εγκλήματος χωρίς τη χρήση της κατάλληλης σκόνης. Η νέα αυτή μέθοδος λειτουργεί εφαρμόζοντας ένα ηλεκτρικό φορτίο για να εμφανιστούν τα δείγματα πάνω σε μια γυάλινη πλάκα. Το αποτέλεσμα έχει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο με τη σκόνη. Έχουμε παρουσιάσει ξανά αυτή την μέθοδο εδώ.




13. Προηγμένη Παρακολούθηση




    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Kingston δημιούργησαν ένα σύστημα CCTV που δεν δείχνει μόνο την εγκληματική συμπεριφορά, αλλά επίσης παρακολουθεί ύποπτη συμπεριφορά και εντοπίζει υπόπτους. Το CCTV χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει συγκεκριμένα είδη συμπεριφοράς (για παράδειγμα, κάποιος να κρατάει όπλο) και μπορεί να ακολουθεί το συγκεκριμένο άτομο χρησιμοποιώντας πολλαπλές κάμερες. Σε συνδυασμό με το νέο λογισμικό της Hitachi, που ταξινομεί 36 εκατομμύρια πρόσωπα το δευτερόλεπτο μέχρι να βρει αυτό που ψάχνει, έχεις φτιάξει   το πιο έξυπνο δίκτυο ασφαλείας.




14. Το MinION



    Τα αποδεικτικά στοιχεία DNA μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του δράστη, όμως το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία παίρνει κάποιο χρόνο μέχρι να βγάλει αποτελέσματα. Ωστόσο, η Oxford Nanopore Technologies δημιούργησε ένα USB στικάκι, που ονομάζεται minION, και μπορεί να επεξεργαστεί σειρές DNA σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η συσκευή μπορεί να επιτρέπει στο μέλλον στους αστυνομικούς να εξετάσουν DNA την ώρα που είναι έξω στους δρόμους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου