Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Επιστήμονες αποθήκευσαν 675ΚΒ δεδομένων σε κλώνους DNA!





    Σήμερα, στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων κυριαρχούν οι σκληροί δίσκοι και οι flash δίσκοι. Όμως, στο μέλλον, θα μπορείς να αποθηκεύσεις περισσότερα δεδομένα από όσα μπορείς να φανταστείς μέσα στο ίδιο σου το DNA!




    Oι George Church και Sri Kosuri είναι δύο επιστήμονες του Harvard Wyss Institute και παρουσίασαν με επιτυχία μια μέθοδο, με την οποία μπορείς να αποθηκεύσεις 700 TB δεδομένων μόλις σε ένα γραμμάριο DNA.

    Aυτή τη στιγμή, η διαδικασία δεν είναι πολύ απλή. Για να γίνει η εγγραφή, πρέπει αφού τα δεδομένα μεταφραστούν σε δυαδικά ζεύγη βάσεων DNA ( A και C για δυαδικό 0, Τ και G για δυαδικό 1), να μετατραπούν τα ίδια σε DNA. Aυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τυποποιημένες εργαστηριακές τεχνικές αλλά παίρνει πολύ χρόνο: χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να μετατραπούν 675 KB κειμένου, εικόνων και Javascript σε 55.000 κλώνους DNA. Η διαδικασία της ανάγνωσης γίνεται με ένα μετρητή σειρών γονιδίων και διαρκεί ακόμα περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, το κόστος για την αποθήκευση δεδομένων στο DNA είναι πολύ μεγάλο.

    Σε μερικές δεκαετίες όμως, η αποθήκευση δεδομένων στα γονίδια μπορεί να γίνει εφικτή, καθώς η ταχύτητες μεγαλώνουν και οι τιμές πέφτουν. Για παράδειγμα, μια σειρά από 1 εκατομμύριο ζευγάρια βάσεων DNA κόστιζε $10.000 το 2001, ενώ σήμερα κοστίζει περίπου $0.10.

    Η χρήση του DNA για την αποθήκευση δεδομένων έχει κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση απεριόριστων δεδομένων, αρχείων, εικόνων, βίντεο κλπ. Επίσης, το DNA παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζονται πολύπλοκες μέθοδοι για να διατηρηθούν οι πληροφορίες ανέπαφες για χρόνια. Αυτό σημαίνει πως, τα δεδομένα σου θα είναι προσβάσιμα ακόμα και δεκάδες χιλιάδες χρόνια αφού πεθάνεις. "Μπορείς να τα πετάξεις όπου θέλεις, στην αυλή του σπιτιού σου ή στην έρημο, και θα είναι εκεί ακόμα και 400.000 χρόνια μετά", λέει ο Church.

    Όσο για τα μειονεκτήματα, σύμφωνα με τον Church, η ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων σε DNA είναι πιο αργή απ' ότι σε άλλα μέσα, και δεν προσφέρεται για γρήγορη ανάκτηση και επεξεργασία δεδομένων, ωστόσο είναι ιδανική για δημιουργία αρχείων τεράστιας ποσότητας πληροφοριών.

    Αν και το συγκεκριμένο κατόρθωμα είναι πολύ επαναστατικό, θα πάρει αρκετό χρόνο για να γίνει εύκολη η πρόσβαση καταναλωτών, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου