Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κάμερα 1 GIGApixel !



    Για τους περισσότερους από εμάς, η 8-megapixel κάμερα του κινητού είναι αρκετή για τις φωτογραφίες μας. Κάποιοι είναι πιο απαιτητικοί, και ξοδεύουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να αγοράσουν μια ψηφιακή κάμερα SLR. Όμως, ακόμα και ο πιο φανατικός φωτογράφος δεν θα μπορούσε να φανταστεί την κάμερα που κατασκεύασε ο David Brady στο Πανεπιστήμιο Duke. Η χειροποίητη κάμερά του παίρνει φωτογραφίες μεγέθους 1 gigapixel!

    Κανονικά, για να βγάλεις μια μεγαλύτερη φωτογραφία, χρειάζεσαι μεγαλύτερους φωτογραφικούς φακούς. Αλλά δεν είναι τόσο απλό - οι φακοί πρέπει επίσης να εστιάζουν στο οπτικό πεδίο και να καθαρίζουν την εικόνα. Αν αυξήσεις το μέγεθος του φακού αυτό προκαλεί γεωμετρικά προβλήματα, που καταλήγουν σε σχηματισμό θολούρας στην εικόνα. Για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν ειδικοί επαγγελματικοί φακοί που κοστίζουν μια περιουσία.

    Ο Brady χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση.
Αντί οι φακοί να κάνουν όλη την δουλειά, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως μικροί φακοί που βρίσκονται σε μικροκάμερες δεν παρουσιάζουν αυτή την απόκλιση. Σκέφτηκε πως, αν τοποθετήσει πολλαπλές ομαδοποιημένες μικροκάμερες σε σειρά, θα μπορούσε να φωτογραφίσει με όλες ταυτοχρόνως. Η εικόνα καθεμιάς θα "κολλούσε" μαζί με τις γειτονικές της και θα σχημάτιζαν τελικά, μια μεγάλη λεπτομερή φωτογραφία.


Δείτε όλη την διαδικασία κατασκευής της φωτογραφικής 1gigapixel, στο παρακάτω timelapse:






    O Oliver Corssairt, ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης ( Computer Vision Laboratory) στο Πανεπιστήμιο Columbia, χρησιμοποίησε αυτή την ιδέα και στο δικό του έργο, και κατάφερε να πάρει φωτογραφίες 1.7 gigapixel. Φωτογραφίες από τα αντικείμενα του γραφείου του παρουσιάζουν το επίπεδο της λεπτομέρειας στις φωτογραφίες του: είναι ορατές όλες οι γραμμές στο πρόσωπο του George Washington πάνω στο δολλάριο, τα λεπτομερή χαρακτηριστικά της σύνδεσης των υλικών που δημιουργούν την υφή πάνω στο σφουγγάρι κλπ.

    Σύμφωνα με τον Corssairt, το σημείο στο οποίο υπερέχει η νέα τεχνολογία του Brady, είναι το γεγονός πως κατάφερε να συνδυάσει την δραστηριότητα του συνόλου των μικροκαμερών με την γρήγορη επεξεργασία της εικόνας που δημιουργούν. "Eίναι πραγματικά εντυπωσιακό, ότι με αυτό το έργο δημιούργησαν ένα καινούριο σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που είδα πλήρεις απεικονίσεις gigapixel. Ήταν πραγματικά απίστευτο!"

    Ο Brady λέει δηλώνει ενθουσιασμένος, επειδή το να κοιτάς μια φωτογραφία gigapixel είναι μια διαδραστική εμπειρία. Ο θεατής έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει από μόνος του όλες τις λεπτομέρειες που προσφέρει η φωτογραφία. "Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποκομμίσουν όλη την πληροφορία που υπάρχει σε μια φωτογραφία gigapixel, όμως μπορούν να κάνουν zoom in-zoom out και να την εξερευνήσουν. Η εικόνα μετατρέπεται σε ένα αντικείμενο με το οποίο μπορούν να αλληλεπιδρούν. Αλλάξαμε την φύση της εικόνας!"



Επίδειξη μιας φωτογραφίας gigapixel του ορίζοντα του Seattle.


    Πάντως, μην περιμένετε να υπάρξει κάτι αντίστοιχο σε κυκλοφορία για τους καταναλωτές. Η φωτογραφική μηχανή φυλάσσεται σε ένα ειδικό κουτί, που χρειάζεται την δική του τροφοδοσία για να λειτουργήσει. Κάθε φωτογραφία gigapixel καταλαμβάνει 3 GB αποθηκευτικό χώρο. Παρ' όλα αυτά, το επίτευγμα του Brady δίνει πολλές υποσχέσεις στον τομέα της επιστήμης, όπου μπορεί να βοηθήσει από την παρατήρηση μικροσκοπικής κυτταρικής δραστηριότητας μέσα σε έναν ολόκληρο οργανισμό μέχρι την τηλεσκοπική παρατήρηση των αστέρων στον νυχτερινό ουρανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου