Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Γιατί οι διευθύνσεις e-mail έχουν @



Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα e-mail την τελευταία 20ετία, όμως η ύπαρξη τους πηγαίνει αρκετά χρόνια παλιότερα. Τα πρώτα ίχνη από e-mail χρονολογούνται την δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με το Wired, ο μηχανικός υπολογιστών Ray Tomlinson είναι υπεύθυνος για πολλές από τις πρώτες καινοτομίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου. Μια από αυτές είναι η ύπαρξη του @ στις διευθύνσεις e-mail!

Ποιος είναι, όμως, ο κύριος λόγος για τον οποίο υπάρχει το @;
Είναι ένα σύμβολο, που δεν συγχέεται ποτέ με το πραγματικό όνομα της διεύθυνσης:

"Κοίταξα το πληκτρολόγιο και σκέφτηκα: "Τι μπορώ να επιλέξω που δεν θα πρέπει να συγχέεται με το όνομα", λέει ο Tomlinson. " Εάν υπήρχαν χρήστες που είχαν το σύμβολο @ στο όνομά τους, θα δημιουργούσε πρόβλημα, όμως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Όλοι χρησιμοποιούν κόμματα, παρενθέσεις και καθέτους. Από τους υπόλοιπους τρεις ή τέσσερις χαρακτήρες το σύμβολο @ μου δημιούργησε την καλύτερη αίσθηση."


Υπάρχουν όμως, και κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

  • Ο Tomlinson δούλευε για την Bolt Beranek and Newman, εταιρεία μηχανικών με έδρα τη Βοστώνη, η οποία ήταν υπεύθυνη για το hardware και software που χρησιμοποιούσε το ARPAnet στην αρχή. Εδώ, μπόρεσε να αναπτύξει και να προωθήσει τις δικές του καινοτομίες.
  • Το πρώτο δίκτυο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπήρχε το 1961, όπου οι χρήστες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή (server) και να στείλουν μηνύματα μεταξύ τους. Τα μηνύματα δεν έφευγαν ποτέ από αυτό το μηχάνημα, επομένως οι χρήστες τα έβλεπαν μόνο όταν πραγματοποιούσαν είσοδο στον διακομιστή. Αυτή η διαδικασία ήταν που έπεισε τον Tomlinson να βελτιώσει το πρωτόκολλο.
  • Όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το σύστημα διευθύνσεων με το σύμβολο @ ο Tomlinson έπρεπε να το εισάγει και στα υπόλοιπα τμήματα του ARPAnet. Ευτυχώς, υπήρχαν μόνο 12 άλλα sites το 1972.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Tomlinson, και τη συμβολή του στη δημιουργία του συστήματος e-mail, όπως το γνωρίζουμε εμείς σήμερα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Wired.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου